Inicijativa za bezbednije pruge i pristupačniji auto-put ka Nišu za ljude iz okolnih mesta

Potpisivanje peticije u centru Niša

U sklopu inicijative narodnog poslanika Milije Miletića za izmeštanje naplatne rampe sa malčanske petlje i rekonstrukciju pruge, počelo je i potpisivanje peticije, a predloge su podržali i građani Niša.

Auto-put prema Bugarskoj i prema Makedoniji se završava, što je dobro, ali nas brine postavljanje naplatnih rampi, to su takozvani brzi putevi. Na svakom izlazu iz Niša biće postavljena naplatna rampa, a za nas koji živimo u Svrljigu, Knjaževcu, Zaječaru, Negotinu, postavljanje rampe na malčanskoj petlji onemogućiće dolazak u Niš auto-putem, već ćemo morati da idemo putem koji je u katastrofalnom stanju. Od Puteva Srbije tražim promenu plana i da se naplatna rampa postavi stotinak metara dalje, jer veliki broj ljudi iz ovih mesta svakodnevno ide ka Nišu, gde je i jedini klinički centar u regionu“, kaže Miletić.

On ovom inicijativom traži i rekonstrukciju pruge koja ide od Niša preko Svrljiga, Knjaževca, Zaječara, prema Majdanpeku i Boru, napravljenu još 1922. godine, a do danas je u nju malo ulagano.

Ta pruga veoma je bitna za sve koji žive u ovom delu Srbije, ali i za transportni saobraćaj, zato što mnogi privrednici prugu koriste za prevoz robe. Ima privrednih subjekata koji bez te pruge ne bi mogli da žive“.

I Nišlije misle da bi trebalo da imaju bezbednije pruge

Miletić kaže da ima firmi koje tom prugom prevoze teške terete, ali i otrovne supstance, a u poslednjih nekoliko godina bilo je više slučajeva iskliznuća vagona i cisterni u tom delu Srbije.

Sa predstavnicima lokalnih samouprava inicirao sam da se ta pruga što pre rekonstruiše da bi njome mogli da idu vozovi i brzinom od preko 100 kilometara na sat, jer sada ima deonica na kojima mora da se vozi i brzinom ispod 10. Nedavno je izbegnuta biološka katastrofa velikih razmera, a bilo je dosta saobraćajnih nesreća“, podseća Miletić i dodaje da je od nadležnog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture dobio uverenje da će rekonstrukcija ove pruge početi marta ove godine.

Građani Niša saglasni su sa idejom da se mora raditi na poboljšanju stanja u drumskom i železničkom saobraćaju u ovom delu Srbije.