Izviđaštvo – od zaljubljenika u prirodu i druženja, do kvalitetnog lidera u društvu

Dušan Đorđević, načelnik Saveza izviđača Niša, Foto: lična arhiva

Izviđačka košulja i marama oko vrata zaštitni su znaci organizacije koja duže od jednog veka podstiče kod dece ljubav prema prirodi, drugarstvu, uči ih da postanu samostalni, spremni za životna iskušenja, ali i lideri u poslu i životu kada zakorače u svet odraslih. Čini se da je uticaj ovakvih organizacija naročito bitan sada, u vreme tehnoloških dostignuća, kada deca radije sedaju za kompjuter nego što izlaze u dvorište i igraju se loptom.

Pomoću novih tehnologija se informišemo o nekoj akciji, organizujemo takmičenja, dogovaramo aktivnosti. Roditelji i bez poziva vodnika mogu da znaju kako se njihovo dete provodi i koje je aktivnosti imalo tokom dana, ali i da se informišu oko upisa u odred, jer kroz slike mogu da vide šta je izviđaštvo u Srbiji. Ako se uporedi sa periodom pre npr. 30 godina, danas izviđači svakako manje vremena provode u prirodi, ali se izviđač kao čovek nije promenio. To je i dalje odgovorna, nasmejana osoba, spremna da pomogne svakome“, priča Dušan Đorđević, načelnik Saveza izviđača Niša.

On ukazuje na još jednu posledicu preteranog sedenja za kompjuterom ili „druženja“ s mobilnim telefonom.

Fizička neaktivnost dece dovodi do toga da im kasnije neka obična aktivnost bude izuzetno teška. Takođe može da umanji sposobnost komunikacije i izražavanja svog stava i mišljenja, bilo da je to prilazak simpatiji ili sklapanje novog prijateljstva, ili pak svakodnevna komunikacija. Naši članovi su spremni za sajber nalet, koji nas trenutno trese“.

Izviđač kroz igru uči razne veštine, ali i stiče liderske sposobnosti; Foto: arhiva Saveza izviđača Niša

Istorija niških izviđača duža od jednog veka

Izviđači Niša su jedni od najstarijih na Balkanu. Pokret je ovde nastao 1911. godine, od kada neprestano radi. Trenutno u gradu postoji 10 izviđačkih odreda.

Savez izviđača Niša ima isti naziv i istu boju marama, cilj i moto od kada postoji. Nošenjem marame i košulje pokazujemo da smo svi isti, bez obzira na status. Ratovi, inflacije, cepanje države – nikada nisu zaustavili rad izviđača u Nišu“.

Dobru reputaciju potvrđuju i roditelji koji imaju izuzetno poverenje u izviđače, kaže Đorđević. Kao primer za to navodi da je jednom vodio na letovanje pun autobus dece, a da za sedam dana nije dobio nijedan poziv od njihovih roditelja.

Dobijali su samo fotografije na kojima su njihova deca nasmejana, u velikom društvu vršnjaka. To znači da vam neko veruje“.

Sa smotre izviđača u Nišu; Foto: arhiva Saveza izviđača Niša

Jačanje ličnosti i razvoj liderskih sposobnosti

Izviđač se kroz igru prvo sreće sa ekologijom, kulturom, pripremom hrane, ličnom higijenom, uči da veže pertlu, vodi računa o svojim stvarima, da smota vreću, podigne šator. Potom postaje svestan da je otpadu mesto u kanti za smeće, da se kloni štetnih navika, da kvalitetno utroši svoje vreme, ali i da prezentuje sebe i svoje društvo kao osobu, grupu ili organizaciju kojoj pripada. Kao takav, izviđač je spreman da bude konkurentniji i bolji kandidat za posao ili projekat ili neko lično iskustvo i angažovanje“.

Izviđaštvo pomaže da osoba odrasta u nekog ko će biti primer ostalima, jer se najpre uči da vodi brigu o sebi, a kasnije i o drugima.

Po rečima Đorđevića, izviđački program obuhvata fizičke aktivnosti koje uključuju i logiku.

Na opušten način, u društvu svojih vršnjaka, izviđači uče i daju konačan proizvod tako što gledaju, slušaju i probaju da urade nešto u grupi. U srednjoj školi i na fakultetu dolaze do izviđačkih višeboja, gde rade na stazi, u pokretu se bave izviđačkim zadacima, stvara se timski duh, gde individualna znanja, kada se spoje u jednu ekipu, mogu da daju rezultat. Mi onda dobijamo povratnu informaciju da je stvoren kvalitetan takmičar, ali i lider“.

Izviđačka prijateljstva

Izviđaštvo pruža priliku za nalaženje prijatelja za ceo život, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, na međunarodnim susretima izviđača.

Prvi put sam putovao van zemlje sa izviđačima, bila je to Švajcarska. Već nakon tri-četiri dana provedena u kampu, otišao sam kod jednog od učesnika kući. Upoznao sam njegove roditelje i video kako je biti Švajcarac na nekoliko dana. Za mene je bilo potpuno nezamislivo da živim kod nekog koga znam tri dana i postanem mu prijatelj. Nakon 10 godina to mi je potpuno normalno, moja kuća gotovo nikada nije prazna, stalno neko svrati da prespava ili barem da se vidimo. Zbog toga se osećam posebno“, kaže ovaj izviđač i smatra da bi svaka mlada osoba trebalo da ima što više iskrenih prijatelja, što u velikoj meri pomaže oslobađanju realnih emocija i želja.

Na izviđačkim akcijama stiču se i prijatelji za ceo život; Foto: arhiva Saveza izviđača Niša

Izviđači u Nišu najuspešniji u zemlji

Državni savez jednom godišnje organizuje izviđački višeboj, na kome se prikazuju spretnosti i godinama su izviđači iz Niša najbolji u svim kategorijama, ističe načelnik Saveza izviđača Niša.

Dobili smo priznanje države za stogodišnjicu rada saveza, redovni smo gosti i saradnici organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine, ekologijom, životinjama i generalno prirodom. Svojim radom izdvojili smo se od ostalih i postali prepoznatljivi“.

Savez izviđača u Nišu dva puta je bio dobitnik nagrade Grada Niša, ali i ordena zasluge za narod sa srebrnim vencem i zlatne medalje zasluge za narod. Pored toga, organizatori su jedne od najstarijih manifestacija u gradu – Marš tragom logoraša – 12. februar, koji je ove godine održan 58. put kako bi se obeležilo bekstvo iz nacističkog logora na Crvenom krstu.