„Javnost često meša oblike javne svojine“

foto Ivan Dinić

„Niš nema ustavno pravo da zadrži aerodrom“, izjavio je poverenik Srpske napredne stranke za Niš i suvlasnik televizije Kopernikus Zvezdan Milovanović. U video intervjuu, koji prenosi portal Građanin, Milovanović kaže da je pitanje aerodroma „veštački izazvano“.

Grad Niš nema finansijskih mogućnosti, a ni po Ustavu nema prava da bude vlasnik aerodroma. On ostaje niški“, istakao je Milovanović.

Ipak, profesor Upravnog prava niškog Pravnog fakulteta dr Dejan Vučetić, kaže da Milovanović „nije lepo rekao to što je hteo da kaže“. On objašnjava da se u javnosti često mešaju različite vrste oblika javne svojine.

„Postoji nekoliko oblika: državna, pokrajinska i lokalna, i to su sve oblici javne svojine, prema Zakonu o javnoj svojini iz 2011. godine“, navodi profesor.

Član dva Zakona o javnoj svojini iz 2011. godine jasno razlikuje tri vrste javne svojine: Javnu svojinu čini pravo svojine Republike Srbije – državna svojina, pravo svojine autonomne pokrajine – pokrajinska svojina i pravo svojine jedinice lokalne samouprave – opštinska, odnosno gradska svojina.

Ustavom Republike Srbije, odnosno članom 86 obezbeđena je ravnopravnost svih oblika svojine, a pod javnom svojinom misli se na državnu, pokrajinsku i svojinu lokalne samopurave.

Profesor Vučetić navodi da „s obzirom na te oblike svojine, sve zavisi gde će se nešto od javne svojine naći“.

U javnosti se često manipuliše pitanjem da li aerodromi po Ustavu pripadaju centralnom nivou vlasti. Odgovor je NE. Predstavnici vlasti već više od mesec dana, od kad potiče prva izjava na ovu temu ne uspevaju da navedu član Ustava koji reguliše ovo pitanje“, navodi se u saopštenju inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

Jedan od zahteva inicijative „Ne damo niški aerodrom“, je i nezavisna studija ekonomske opravdanosti i uticaja predloženog modela centralizacije aerodroma u Nišu, kao i drugih različitih mogućih modela upravljanja aerodromom.

Na nedavno održanom gradskom forumu „Niški aerodrom – argumentovano“, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović istakao je da u uređenoj državi uskađen državni i lokalni interes, ali da „ne postoji motiv niti želja da se zaštiti javni interes kad je u pitanju aerodrom u Nišu“.


Ulaganje u aeorodrom sporno

Zvezdan Milovanović, naglasio je u intervjuu da je potrebno uložiti novac u Aeorodrom „Konstantin Veliki“ kako bi se očuvao broj putnika.

„Nema tornja, pista neadekvatna, treba još ulaganja u zgradu, ta sredstva nikako ne može da obezbedi grad Niš…“, naveo je Milovanović.

Međutim,u intervjuu za portal mediareform.rs član Udruženja srpskih avio profesionalaca Vladimir Milićević naveo je da ne postoji potreba za ulaganjem u niški aerodrom u narednom periodu. On je dodao da „to nije goruće pitanje“ i da „bez ikakvog ulaganja Niš može da ima više od 300.000 putnika godišnje“.

“Izjave zvaničnika u medijima da ‘država mora hitno uložiti milione da bi se aerodorm dalje razvijao’ demanti je već dao avio analitičar Alen Šćuric”, podsećaju članovi inicijative “Ne damo niški aerodrom”.