Jeftiniji, lakši i sigurniji transfer novca iz inostranstva primaocima iz Niša

Od danas je zvanično počeo jedinstven pilot-projekat “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” koji građanima i građankama Niša koji primaju novac iz inostranstva omogućava siguran i pouzdan prijem finansijskih sredstava iz dijaspore uz znatno manju proviziju. Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Gradom Nišom i Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i projekte.  Za promociju je zadužen Media i reform centar Niš.

Projekat je otvoren za sve građane iz inostranstva koji šalju sredstva svojim najbližima u Nišu. Pošiljalac iz inostranstva jednostavnom prijavom na bezbednu platformu kompanije AID:Tech šalje sredstva, u iznosu od 100 dolara ili 100 evra, koristeći blokčejn tehnologiju. U momentu uplate, primalac u Nišu dobija na svoj mobilni telefon ili email adresu QR kod. Elektronskim očitavanjem ovog koda primalac u Nišu može primljena sredstva da iskoristi za kupovinu u odabranim niškim marketima, i za plaćanje računa u Objedinjenoj naplati.

Detaljnije informacije dostupne su na portalu www.sigurnoilako.rs. Program UN za razvoj UNDP i Grad Niš pozivaju zainteresovane koji žele da učestvuju u projektu bilo kao pošiljaoci iz dijaspore, ili kao primaoci iz Niša da se putem ovog portala prijave za učešće do 31. avgusta 2018. godine.

S obzirom na inovativnost projekta, tokom avgusta meseca radiće se na informisanju građana Niša i njihovih bližnjih u rasejanju o mogućnosti koju im nudi ova nova tehnologija za transfer  novca iz dijaspore u maticu bezbedno, jednostavno i uz proviziju koja se sa dosadašnjih do 10% smanjuje na do 3%.

Prijavljeni za učešće u projektu mogu vršiti uplate u inostranstvu u periodu od 1. do 30. septembra 2018. godine. Primaoci u Nišu sredstva mogu koristiti namenski počev od 5. septembra, a najkasnije do 15. oktobra 2018. Rok za korišćenje sredstava je 5 dana od prijema uplate, odnosno dobijanja QR koda.

Infografik projekta možete preuzeti klikom na link.

Kontakt osoba:
Marijan Cvetković, Media i reform centar Niš
Telefon: 063/70-96-596
Email: sigurnoilako@yahoo.com


* Konačan spisak niških marketa odabranih da učestvuju u projektu biće poznat do 1. septembra 2018. godine