Koalicija za slobodu medija: Pretnje visokim iznosima za naknadu štete su pritisak na medije

Zbog izveštaja sa konferencija za medije, koje je na svojim portalima objavilo šest medija, među kojima su i tri lokalna portala, kompanija “Milenium team doo” iz Beograda je podnela tužbu i zatražila ogromne naknade materijalne štete. Ove tužbe Koalicija za slobodu medija vidi kao pritisak, a u isto vreme i poruku da mogu biti ugašeni preko noći ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija. 

JUGpress iz Leskovca, Info vranjske iz Vranja, dnevni list Danas, portal Nova S, i televizije N1 i Newsmax Adria tužila je kompanija “Milenium team doo” zbog izveštaja koji su objavli sa konferencije za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji početkom februara ove godine.

Članice Koalicije smatraju da je ovo poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, čime se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama”, navodi se u saopštenju Koalicije za slobodu medija. 

Oni napominju da ova kompanija nije demantovala nijednu informaciju niti je tražio od tuženih medija da objave njihov odgovor na iznete tvrdnje, ali sada tužbama zahteva naknadu materijalne štete u visini od 100.000 evra po tužbi.

Ogromne naknade štete koju ova kompanije zahteva u tužbama je ogoljeni vid pritiska koji samo po osnovu plaćanja takse na odgovor na tužbu praktično vodi gašenju utuženih lokalnih medija, kojim se želi poslati poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, a ozbiljno se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez cenzure”, navodi se u saopštenju Koalicije.

Podsećamo, članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.