Konferencija „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“

Glasno i jasno o EU

Utorak, 28. maj 2019. godine

Hotel Zira, Beograd

Konferencija „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“ održaće se 28. maja 2019. godine u Beogradu. Svečano će je otvoriti Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji. Konferencija je završni deo projekta „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.

„Evropski put Srbije“, „pregovori sa Evropskom unijom“, „reforme i još reformi“, „evrointegracije – Evropa to traži od nas“, „prijem Srbije u EU“, „otvaranje/zatvaranje poglavlja“, samo su neke od fraza koje iz medija čujemo, a vrlo često ne razumemo u potpunosti, niti smatramo da nas se tiču. Evropske integracije najveći broj građana vidi kao politički proces, u kom predstavnici vlasti sprovode utvrđene mere kako bi država pristupila EU, dok je drugi aspekt, koji podrazumeva reforme na nivou samog društva, i gde su glavni akteri građani, manje vidljiv.

U prethodne dve i po godine, šesnaest organizacija iz cele Srbije je, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo doprinos unapređenju procesa EU integracija aktivnim angažmanom na kreiranju i razvijanju javnih politika na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ključni rezultati ostvareni u lokalnim zajednicama biće predstavljeni na konferenciji, što je i prilika da se kroz dijalog dodatno razmotri saradnja između različitih nivoa donosilaca odluka u procesu evropskih integracija, unapređenje načina donošenja javnih politika na lokalnom nivou i značaj učešća građana u tom procesu, kao i dobrobit evropskih integracija za same zajednice.

Na konferenciji će, uz zamenicu šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, govoriti i:

 • Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave,
 • Sanda Šimić, Ministarstvo za evropske integracije,
 • Žarko Stepanović, v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom,
 • Mirko Popović, autor studije „Glas zajednica o EU integracijama“,
 • Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora,
 • Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca,
 • Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju,
 • Dina Rakin, zamenica generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji,
 • Marijana Danilović, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš,
 • Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i
 • Nenad Stojanović, Proaktiv iz Niša.

Konferencija „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“ deo je Meseca Evrope, koji se ove godine obeležava kampanjom „EU za tebe“, i kojim se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.

Projekat „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“ realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.