Konkurs za organizacije iz pograničnog regiona Bugarske i Srbije za koordinisanje volonterskim centrima

Image by Free-Photos from Pixabay

Timočki omladinski centar u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice za volontiranje u vanrednim situacijama“ raspisuje konkurs za organizacije mladih i za mlade iz pograničnog regiona Srbije i Bugarske, za koordinisanje Volonterskim centrima. Cilj projekta je jačanje uslova za održivu saradnju u pograničnom regionu i za veće učešće mladih u društvenom životu kroz volontiranje u vanrednim situacijama. Konkurs je otvoren do 10. januara 2021. godine.

Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom iz Vidina (Bugarska), a kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, realizuje projekat “Volonteri pomeraju granice” za volontiranje u vanrednim situacijama. 

Ideja je da se uspostavi mreža volonterskih centara za volontiranje u vanrednim situacijam širom cele pogranične oblasti i da se ojačanje postojeća mreže volonterskih centara iz prethodnog projekta “Volonteri pomeraju granice”.

Projektni tim podržaće 10 organizacija mladih i za mlade da razviju 10 volonterskih centara za volontiranje u vanrednim situacijama u pograničnom regionu, od kojih će 5 biti u Srbiji i 5 u Bugarskoj.

Od organizacija koje budu podržane za osnivanje volonterskih centara očekuje se da delegiraju dve osobe, buduće koordinatore volonterskih centara, koji će učestvovati na petodnevnoj obuci u Srbiji (januar- april 2021), mobiliše volontere u svojoj zajednici, odabere i održi obuku za 16 volontera za volontiranje u vanrednim situacijama, (januar – jul 2021), učestvuju na dvodnevnim zajedničkim akcijama u Bugarskoj i Srbiji (april – jul 2021) i učestvuje na dvodnevnoj završnoj konferenciji projekta u Zaječaru (jul-oktobar 2021), oosigura održivost volonterskog centra i pet godina nakon završetka projekta.

Mogu se prijaviti organizacije mladih i za mlade, registrovane u APR-u, iz zaječarskog, borskog, nišavskog, pirotskog i jablaničkog okruga, organizacije sa jasnim i definisanim ciljevima, organizacije koje su u stanju da obezede ili imaju obezbeđene prostorne kapacitete organizacije. 

Zainteresovane organizacije prijavljuju se jednostavnim popunjavanjem prijavnog formulara (word i skenirana pdf verzija).  Formular treba poslati na adresu konkurs@toc.rs do 10. januara 2021. godine.

Rezultati će biti objavljeni najkasnije do 12. januara 2021.

Organizacije koje komisija bude odabrala za koordinisanje Volonterskim centrima potpisaće i Ugovore o saradnji kojima će biti definisane obaveze Volonterskih centara. 

Timočki Omladinski Centar zadržava pravo da ukoliko budete odabrani za učešće u ovom programu traži dodatnu dokumentaciju i/ili poseti vašu organizaciju radi dodatnih provera”, navodi se u konkursu.

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati putem mail-a office@toc.rs i telefona 069/4441-091. Više informacija o konkurusu, kao i prijavni formular možete nači na sajtu 4volunteering