Majke i očevi Dilana Doga u Nišu

Foto: B.R

Legendarni strip junak Dilan Dog, uz koga su rasle mnoge generacije, na našim prostorima je tačno trideset godina. Tim povodom je izdavačka kuća Veseli četvrtak pripremila posebno izdanje, čija je promocija, a ujedno i proslava ove godišnjice, obeležana juče na festivalu Striporama u Nišu.

Ideja da se ovako važan datum za ljubitelje stripa održi u Nišu potiče od direktora Festivala Zlatibora Stankovića, a naišla je na pozitivne reakcije i odobravanje Veselog četvrtka.

„Pomislio sam kako je Niš idealan grad za promociju zato što je prva epizoda Dilana Doga pre 30 godina objavljena u Novom Sadu, mi smo iz Beograda, i onda, kao idealno sveto trojstvo – Novi Sad, Beograd i Niš povežemo u domaću priču o Dilanu Dogu i da promocija bude baš u ovom gradu“, rekao je za Media i reform centar Niš Dušan Mladenović, urednik ove izdavačke kuće.

„Posredi je i zgodno datumsko poklapanje“ dodao je Marko Šelić Marčelo, urednik domaćeg izdanja Dilana Doga, „datum izlaska prvog Dnevnikovog Dilana Doga upravo je 15. avgust, pa je ovo pretpremijera, i desio se spontani predlog da se to desi baš ovde i drago nam je da je tako“.

Majke i očevi, posebno izdanje pripremljeno za ovu godišnjicu poteklo je iz Dušanove i Marčelove ideje da se na neki poseban način obeleži, pa su došli na ideju da tri priče (Priča o Dilanu Dogu, Mater Morbi i Mater Dolorosa) spoje u jedno izdanje. Sama ideja je naišla na dobar prijem kod Roberta Rekionija, glavnog urednika stripa u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore.

Điđi Kavenađo,Zlatibor Stanković, Marčelo, Dušan Mladenović; Foto N.S.

Iako planirano da Rekioni gostuje na jučerašnjoj tribini i promociji, on zbog obaveza nije mogao da dođe, ali iz ove izdavačke kuće poslali su dostojnu zamenu – jedinog trenutnog ilustratora naslovnica ovog stripa – Luiđija Kavenaga. Osim njega, učesnici tribine bili su i Dušan Mladenović, Marčelo i Zlatibor Stanković.

„Drago mi je da se sretnem sa fanovima Dilana Doga u Srbiji jer se u Italiji fokusiramo na domaće tržište i uvek nam je drago kada vidimo da postoji interesovanje za ovaj strip“, ovim rečima Kavenađo se zahvalio fanovima, koji su uprkos velikoj vrućini, prisustvovali tribini 30. godina Dilana Doga u Srbiji, u Paviljonu u Tvrđavi.

Na tribini je bilo reči o samom stripu, ali i o saradnji sa Ticijanom Sklavijem, scenaristom i idejnim tvorcem ovog stripovskog horor junaka.

„Điđi radi na prvoj epizodi Dilan Dog edicije koja se zove Priča sutrašnjice, a najzanimljivije je da to radi po scenariju Sklavija“, otkrio je fanovima ekskluzivnu vest Mladenović.