Medijska udruženja: Saopštenja Ministarstva kulture nisu dostojna institucije u čije ime se objavljuju

foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Novinarska i medijska udruženja najoštrije su osudila i zatražila povlačenje saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, u vezi sa nasilničkim uništavanjem izložbe strip autora u galeriji zemunske Stare Kapetanije. U saopštenju su zatražila i javno izvinjenje umetnicima, novinarima i javnosti.

Grupa od desetak mladića, sa maskama i crnim kapuljačama, 13. oktobra upala je na izložbu stripova, u okviru festivala „Novo doba“, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je u svom saopštenju nasilje nad umetničkim slobodama, ali i istovremeno i “prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, koje s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti”.

Na ovakvu reakciju Ministarstva reagovali su Asocijacija medija, AOM, ANEM, Local press, NUNS i NDNV, koji kažu da je u spornom saopštenju Ministarstvo u istu ravan stavilo odgovornost nasilnika i autora uništenih radova, kao i da je to izazvalo opravdane kritike u javnosti.

“Ministarstvo je u saopštenju objavljenom u nedelju otišlo korak dalje i svojstveno ovdašnjoj tabloidnoj štampi izvređalo i ponizilo urednika nedeljnika “Vreme”, Filipa Švarma”, piše u saopštenju.

Medijska udruženja smatraju da je ovakva reakcija Ministarstva neprimerena i nedostojna institucije u čije ime su objavljena.

“Smatramo da nije dovoljno što se predsednica tehničke vlade i mandarka za sastav nove, Ana Brnabić, ogradila od saopštenja objašnjenjem da nije bilo usaglašavanja sa Vladom, jer je ne oslobađa odgovornosti, kao ni nekadašnjeg premijera i aktuelnog predsednika Republike Aleksandra Vučića, za lošu kadrovsku politiku i tolerisanje brojnih ispada ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića tokom mandata. Nadamo se da će Ana Brnabić biti opreznija pri izboru novog ministra ili ministarke u ovom veoma bitnom i osetljivom resoru.”

Kao sporna, udruženja navode Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa izložbom u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija” u ZemunuReagovanje Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije na sramno saopštenje ANKSS, ULUS-a i SULUV-aReagovanje Ministarstva kulture i informisanja na izjavu Nebojše Romčevića, Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja povodom pokretanja peticije grupe psihologa i psihijatara, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – licemerje i dvostruki aršini