Mia Petković: U Parizu možete učiti, ne samo o francuskoj, nego i o svim svetskim kulturama

Dvadesetšestogodišnja Mia Petković od septembra 2017. godine studira u Parizu na Univerzitetu Nova Sorbona, Pariz III. Nakon studija francuskog jezika na Univeritetu u Nišu, zahvaljujući stipendiji Francuske vlade, na Sorboni je upisala master iz interkulturalne komunikacije i upravljanje projektima u sferi kulture. Masteri u Francuskoj su podeljeni u dve kategorije: profesionalni i istraživački master. Mia je upisala profesionalni master na kome su uglavnom uči kroz praksu. Kaže da su joj prvi dani bili veoma stresni.

„Moji prvi dani ovde –  malo se i ne sećam, meni je sve to malo pomućeno. Bila sam mnogo uplašena. Kada su počela predavanja na fakultetu uopšte nisam razumela šta pričaju, paničila sam… Pitala sam se šta ja radim ovde, kako ću da polažem ispite, kako ću da završim… Ali mislim da je to nekako normalno, s obzirom na to da je francuski jedan od težih jezika. U suštini, imam baš super kolege i koleginice na masteru.  Od dvadesetoro studenata, nas sedmoro je stranaca i baš su nas lepo prihvatili. Mnogo su mi pomogli u početku – davali mi beleške, objašnjavali svaku reč, a i profesori su nam dosta izlazili u susret, priseća se Mia.

Iako je o francuskoj kulturi učila tokom školovanja – od osnovne i srednje škole do fakulteta, ali i kroz čitanje knjiga i gledanje filmova, kaže da je svo to znanje samo dobra osnova da se francuska kultura doživi na pravi način.

„Tek kad počneš da živiš ovde, nekako nesvesno pokupiš dosta toga samim druženjem sa Francuzima. Ja imam super kolege i koleginice sa fakulteta sa kojima se družim, izlazimo, idemo u muzeje… Jednostavno, mislim da je to najbolji način da se usvoji francuska kultura i njihov način života“.

Onima koji žele da upoznaju ili da se bave kulturom kroz studije Francuska je, smatra Mia, pravi izbor. „Ovde možete upoznati ne samo francusku, nego i sve svetske kulture koje su prisutne ovde, naročito u Parizu. Ukoliko želite da studirate – prijavljujte se za stipendije. Tražite, moguće je. Neću da kažem da je lako, jer je dosta stresno, ali se isplati. Tako da: potrudite se!“, poručuje Mia Petković.


***Media i reform centar Niš će u narednom periodu, u okviru projekta “FrankofoNi”, kroz multimedijalne sadržaje predstaviti istaknute građane i građanke Niša koji profesionalno sarađuju sa Francuskom i frankofilski su orijentisani, a u cilju promovisanja istorijski dobrih francusko-srpskih odnosa, ali i zajedničke budućnosti, mogućnosti zajedničkog napretka i razvoja, kao i promovisanju francuskog jezika i kulture. Projekat je podržao Francuski institut u Srbiji.