Ministarstvo kulture i informisanja osudilo naslovne strane tabloida: Pređene sve granice neljudskog postupanja

Nakon brojnih reakcija na društvenim mrežama oko naslovnih strana Srpskog telegrafa, Infomera, Kurira i lista Alo na kojima su navedeni detalji otmice Monike Karimanović iz Niša, oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja i najoštrije osudilo naslovnice tabloida.

Današnje naslovne strane pojedinih tabloida predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti. Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala.Ministarstvo kulture i informisanja će, s tim u vezi, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti a očekujemo i brzu i odlučnu reakciju Javnog tužilaštva“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Novinarka City radija Ivana Petrović jedna je od onih koji su osudili senzacionalistički pristup svojih kolega. Kako ona kaže, reakcija Ministarstva koje je i nadležno za praćenje sprovođenja Zakona o javnom informisanju adekvatna je.

Ivana Petrović, novinarka / Foto: MRCN / N.S

„Zadovoljna sam što je reakcija prilično oštra, a ne ‘u rukavicama’. Međutim, jasno je da glavnu reč mora da ima Javno tužilaštvo. S obzirom da su današnja izdanja već na kioscima, ja bih uspešnom reakcijom smatrala momentalnu naredbu da se kompletan tiraž sa kioska povuče i da se zabrani dalja prodaja. Nisam uverena da će se to dogoditi i iskreno žalim što se Ministarstvo nije oglasilo još juče kada su se naslovnice pojavile na Internetu“, kaže novinarka City radija.

Ivana Petrović dodaje da su ove iste tabloide nebrojeno mnogo puta tužili ljudi koje su „provlačili kroz blato“ i da su tabloidi mnoge sporove izgubili. Na pitanje da li su mediji kažnjavani u prethodnom periodu za slične naslovnice, novinarka kaže da su kazne koje dobijaju za postupke veoma blage.

„Međutim, ako se uzme u obzir visina kazne koja im se uredno određuje, okvirno do 300.000 dinara (što je skoro 10 puta manje od jednodnevne zarade od prodaje), shvati se da je kažnjavanje nedelotvorno. U pravom smislu te reči ja ne znam, a možda grešim, ni za jedan jedini slučaj da je neki medij trpeo bilo kakve posledice zbog namernog i grubog kršenja i zakona i etičkih profesionalnih pravila“, zaključuje Petrovićeva.