Nastava kod kuće – izazov i test za učenike, nastavnike i roditelje

Nastava pred televizorom; Foto: MRCN/M.B.

Nastava u vanrednim uslovima odvija se kod kuće, a za učenike osnovnih škola završen je drugi „školski dan“. Pored lekcija koje slušaju preko 3. programa RTS-a, uspešnost savladavanja gradiva u ovakvim prilikama zavisiće i od ličnog angažovanja učitelja, razrednih starešina i predmetnih profesora. Što se srednjoškolaca tiče, za sada imaju informaciju da nastava na Javnom servisu za njih kreće od ponedeljka naredne nedelje.

Učiteljica Gordana Jovanović iz OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Nišu predaje drugom razredu i kaže da je odmah nakon proglašenja vanrednog stanja počela da razmišlja o načinu školovanja od kuće i da se sa roditeljima o tome dogovara preko Viber grupe, koju imaju odranije.

Kada je nastava počela da se realizuje i na nacionalnoj televiziji, ja sam otvorila i grupu mog odeljenja u Gugl učionici. Ni ja do sada nisam radila ništa slično, mada smo imali dosta obuka i on-lajn seminara o tome. Ovo je bila odlična prilika da se oprobamo. Roditelji su se snašli, svi su se uključili veoma brzo i prihvatili ovakav način rada. Čini se da su i učenici spremni, nekima to olakšava rad. Deca svakako više vole da kucaju nego da pišu, a u savremeno doba to im nije ni strano“.

Kako kaže, zadovoljna je RTS programom, naročito što su ga vrlo brzo pripremili. Postoji mala neusklađenost zbog toga što škole imaju različte udžbenike i nastavne jedinice, ali dodaje da nije teško prilagoditi se tome. I profesori se međusobno svakodnevno savetuju, uče jedni od drugih, mlađe kolege pomažu starijima da se snađu sa novim tehnologijama… U tome im pomaže i novi Jutjub kanal ZnanjeDaNeBaguje, koji je pokrenuo UNBOX Hab inovativnih edukacija.

Ovakav vid nastave zahteva i veće angažovanje roditelja, ali Jovanovićeva smatra da deca neće biti na velikom gubitku ukoliko se svi budu dobro organizovali.

Sada oni igraju naše uloge, a mi smo tu da koordiniramo i pomognemo im u tome. Takvim zajedničkim radom nećemo osetiti velike posledice ovoga što nas je snašlo. Najiskrenije, ne verujem da ćemo ovu školsku godinu završiti kao svaku drugu, samim tim što smo svi pod konstantnim pritiskom. Veliki je pritisak, ali i test za sve nas. Mi ćemo se truditi da sve prođe što lakše, a od roditelja očekujemo podršku i računamo na njihovu odgovornost“.

Program školovanja od kuće prilagođen svima

Iako su mnogi spremno prihvatili novonastalu situaciju i lako se prilagodili novim uslovima školovanja od kuće, ima i onih koji nemaju tehničke mogućnosti za to.

U našoj školi ima dece čiji roditelji namaju ni telefon, a kamoli internet. Naravno da smo mislili i na njih. Onima koji imaju telefone, šaljem SMS poruke i tako se dogovaramo šta će da rade. Svakodnevno su u školi dežurni nastavnici, kojima ćemo slati materijale za rad, a oni će proslediti roditeljima kada je to potrebno. Roditelji tih učenika mogu da dođu do škole, da se informišu i uzmu materijale“, kaže Jovanovićeva.

Direktor ove škole kaže da će i program za predškolce do kraja nedelje biti spreman, kao i za učenike koji nastavu prate uz dodatnu podršku.

Ja u odeljenju imam učenika koji od prvog razreda radi po IOP2 (izmenjen program nastave i učenja). Sada i sa njim radim na isti način kao i sa ostalima. Materijale i zadatke šaljem roditeljima mejlom i u Gugl učionici, a oni mi slikaju i vraćaju na pregled. U grupi se nalazi i njegov lični pratilac, kojoj takođe prosleđujem materijale i ona sa njim individualno radi. Ukoliko ne bi imali te mogućnosti, i sa njima bih radila kao i sa drugim učenicima iz te kategorije“, priča ova učiteljica.

I u drugim školama u zemlji nastava se uveliko odvija, neki učitelji drže časove uživo preko vibera, a roditelji svakodnevno dobijaju instrukcije preko različitih platformi. Svi se snalaze na najbolji mogući način kako bi deca iz cele situacije izašla sa što boljim rezultatima i kvalitetnijim znanjem.

Svima nama savetujem da budemo strpljivi, tolerantni, čuvamo jedni druge, budemo odgovorni, a sve će ovo proći. Pokušajmo da olakšamo jedni drugima i da posle svega nastavimo dalje, poručuje učiteljica Gordana Jovanović.