Neophodna veća transparentnost u planiranju budžeta

Gradski forum
Gradski forum "Naš budžet - naša odgovornost"

Neophodnost za većom transparentnošću u kreiranju i trošenju budžeta grada kao i veća uključenost građana u donošenju i kontroli budžeta, neki su od zaključaka najnovijeg gradskog foruma „Naš budžet – naša odgovornost“.

Srđan Nonić šef odborničke grupe Pokreta „Dosta je bilo“ u Skupštini Grada Niša, smatra da građani nisu dovoljno informisani o tome kako se troši novac iz budžeta, ali da je još veći problem to što nisu zainteresovani. „Spremnost za održavanje javnih rasprava predstavlja pokazatelj otvorenosti, odnosno koliko je vlasti značajno šta građani misle“, kaže Nonić.

„Glas građana je bitan u procesu budžetiranja, ali svako će izgovoriti svoj problem, malo njih će govoriti o problemu zajednice“, ocena je Zorana Perišića, šefa odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Niša.

Međutim, anketa koju je sprovela Nacionalna koalicija za decentralizaciju pokazuje da građani kao prioritetne probleme vide lokalni ekonomski razvoj i komunalnu infrastrukturu.

Glomaznost gradske uprave još jedan je od problema o kome je bilo reči na gradskom forumu. Osim toga, kada je javna uprava na nivou cele Srbije u pitanju, još jedan problem je nenapredovanje njene reforme: „Sistem elektronske uprave nije razvijen, niti je prilagođen svim građanima“, ističe Miloš Đinđić iz Centra za evropske politike.