Niš, sedište Britanske ambasade na dva dana

Britanska ambasada je 7. i 8. marta otvorila svoju prvu PopUp (pokretnu) ambasadu u Nišu, u prostorijama Media i reform centra Niš. Tokom ta dva dana održale su se i brojne aktivnosti putem kojih je zainteresovanima približen rad Ambasade, pokazujući značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa koji traju već više od 180 godina.

Na otvaranju, u četvrtak, 7. marta prisutnima se obratito Džon Šarp, prvi sekretar Britanske ambasade, a istog dana odražala se i radionica „Da li je IT samo za muškarce?“. Na radionici su govorili dr Vera Marković, profesorka Elektronskog fakulteta u Nišu, šefica Katedre za telekomunikacije, Jelena Popović, Product Owner @Jatheon Technologies, Miloš Bošković, programer i aktivista, i Vitomir Ognjanović iz Simplicity & Južne vesti.

Povodom 8. marta jedna mlada Nišlijka, Lena Jovanović, dobila je priliku da bude ambasadorka na jedan dan, i tokom ovog dana pomaže ambasadoru Denisu Kifu u njegovim diplomatskim dužnostima.

Britanska ambasada u saradnji sa Media i reform centrom Niš organizovala je Gradski forum pod nazivom Kuhinja ili kancelarija – Gde je mesto žene u Srbiji?  u petak, 8. marta. Na forumu su govorili Denis Kif, britanski ambasador u Srbiji,dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu i bivša poverenica za ravnopravnost, dr Jelena Vučković, profesorka sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Milan Babić, predstavnik Deli prostora za kreativno delovanje i Sonja Novak, Chevning stipendistkinja.