Nišville Jazz Teatar otvara predstava „Gernika“

Proba predstave "Gernika", foto: Bojan Ranđelović

Prvi internacionalni Nišvil Jazz Teatar, ove godine svečano otvara Nišville džez festival predstavom Gernika. Ove godine navršava se 80 godina od kako je Pablo Pikaso naslikao Gerniku, koja predstavlja njegovo viđenje bombardovanja istoimenog španskog grada. Predstava će biti izvedena u amfiteatru na keju 6. avgusta u 21h. Gerniku izvodi „En Vol“, teatar sa Sardinije, u koprodukciji sa glumcima i muzičarima iz Niša i Beograda.

Najmlađa učesnica Nišvila biće dvomesečna beba koja se uz majku i oca, članove teatra En Vol, pojavljuje u predstavi Gernika, foto: Bojan Ranđelović

„Ovo je drugi put kako nastupamo sa predstavom Gernika kao internacionalna koprodukcija. Ona govori o bombardovanju civila za vreme Španskog građanskog rata 1937. godine. Na predstavi smo počeli da radimo kada je počeo rat u Iranu. Nažalost, ovo je i danas aktuelna tema. Svet se nije promenio, kaže Mišel Kramers, osnivačica En Vol teatra.

Nišville Jazz Teatar je festival takmičarskog karaktera. U selekciji  je 16 predstava, od kojih je 6 predstava posvećeno najmlađima. Žiri u sastavu Dragana Bošković, pozorišna kritičarka iz Beograda, Dejan Petković, teatrolog iz Niša i Dejan Ilijić, pijanista i kompozitor grupe „Eyot“ iz Niša, dodeliće nagradu za najbolje korišćenje muzike u predstavi. Osim ove, biće dodeljena i nagrada publike za najbolju predstavu.

„Niš će imati priliku da gleda savremenu scenu, savremeni izraz, ono što je na neki način srodno džezu, a što niška publika nema priliku da gleda. Imamo goste iz sedam zemalja. Ovo je početak i nadam se da će sledeće godine ovaj festival biti još bolji“, kaže selektorka festivala Maja Mitić.

Satnicu Nišville Jazz Teatra pogledajte na ovom linku.

Proba predstave “Gernika”, foto: Bojan Ranđelović