Novac iz rasejanja sigurnije i lakše do Niša

Danas je u niškoj Gradskoj kući potpisan Memorandum o razumevanju između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Grada Niša, čime je i formalno započeta zajednička realizacija pilot-projekta kojem je cilj usmeravanje i pojeftinjenje slanja novca iz dijaspore.

Memorandum o razumevanju su potpisali zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Stelijana Nedera i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Pilot-projekat ‘Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš’, tj. prototip kojim će se ispitati mogućnosti za punu implementaciju, je počeo juna i trajaće do oktobra tekuće godine. Niš je odabran zbog jakih i bliskih veza sa dijasporom, te otvorenosti lokalne samouprave za saradnju, ali i reputacije grada kao centra elektronske industrije i razvoja novih tehnologija”, rekla je u ime UNDP-ja Stelijana Nedera.

“Ovaj projekat predstavlja doprinos prioritetima i naporima Vlade Republike Srbije, posebno premijerke Ane Brnabić, u vezi sa merama digitalizacije i naravno da ima podršku Grada. Verujem da ćemo i proširiti saradnju sa UNDP-jem na neke nove projekte, koji su značajni za naš grad, region i same Ujedinjene nacije”, izjavio je gradonačelnik Darko Bulatović izražavajući zadovoljstvo što je UNDP odabrao Niš.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečan priliv doznaka iz dijaspore je proteklih godina iznosio oko 2,7 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto BDP-a, što je bio i ostao jedan od tradicionalno najstabilnijih priliva novca iz inostranstva. Ovi podaci ne čude, s obzirom na to da čak 23 odsto građana naše zemlje ima bar jednog člana svoje porodice u rasejanju.

Ipak, doznake se često upotrebljavaju za ono čemu nisu namenjene, dok su naknade za prenos velike: do deset odsto od ukupnog iznosa. Zato UNDP želi da projektom zasnovanom na “blokčejn” tehnologiji osigura transparentan i brz transfer, sa provizijom u proseku do tri odsto.

Glavni ciljevi pilot-projekta su: obezbeđivanje praćenja i transparentnosti priliva doznaka iz rasejanja, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i SAD, u maticu, njihovo usmeravanje ka društveno odgovornoj kupovini i sigurniji, lakši i jeftiniji transfer, bez posrednika.

“Onaj ko iz inostranstva bude slao doznaku, odnosno novac, moći će to da uradi korišćenjem namenske onlajn-platforme, a primalac će tu doznaku iskoristiti za plaćanje računa i kupovinu namirnica u maloprodajnim objektima pomoću odštampanog vaučera ili aplikacije na svom mobilnom telefonu. Procenjuje se da će u realizaciji pilot-projekta učestvovati do dvesta pošiljalaca i primalaca, koji će biti odabrani putem javnog poziva. Pilot-projekat treba da pokaže kako ovakav način transfera novca funkcioniše, da bi u budućnosti bio mnogo šire primenjivan”, objasnila je Željka Topalović, programska saradnica UNDP-ja za finansije, inače menadžerka pilot-projekta.

“Zbog velikog broja ljudi u dijaspori koji su iz Niša, i uopšte zbog nemalo onih koji šalju novac, došlo se na ideju da bi naš grad bio najpovoljnije mesto da se jedan ovakav projekat testira, ali i zahvaljujući stalnom nastojanju da ovo ponovo bude centar naprednih tehnologija”, potvrdio je Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Realizaciju pilot-projekta je u potpunosti podržala Narodna banka Srbije, koja je i sama planirala da testira i eventualno počne sa primenom blokčejn tehnologije za doznake iz dijaspore. Partneri tokom njegovog trajanja biće i kompanije “AID:Tech” (Irska), donor blokčejn platforme otvorenog koda, i “Stripe” (SAD), specijalizovana za bezbedne transakcije putem interneta.

Šta je doznaka, a šta blokčejn?

Doznaka je novčana pošiljka pojedinca zaposlenog u stranoj zemlji upućena pojedincu u zemlji rođenja.

Blokčejn (eng. block + chain) je elektronski spisak prenosa novčanih pošiljki od pojedinca zaposlenog u stranoj zemlji do pojedinca u zemlji rođenja. U njemu je svaka pošiljka predstavljena blokom (block), tj. skupom podataka o pošiljci, koji povezan sa ostalim blokovima formira lanac (chain). Informacije o pošiljkama su transparentne, šifrirane i nepromenljive, čime se obezbeđuju pouzdanost i sigurnost.