Nove mere od danas – ugostiteljski objekti, tržni centri i kladionice rade do 18 časova

Foto: MRCN/A.Đ.

Kako bi sprečili dalje širenje koronavirusa u Srbiji, Krizni štab oročio je nove mere koje će trajati narednih deset dana. One podrazumevaju skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne može izbeći ljudski kontakt.

Zabranjena su sva javna okupljanja sa prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, sem u preduzećima, školskim ustanovama, prodavnicama, tržnim centrima i sličnim objektima, za koje i dalje važi pravilo da moraju obezbediti četiri kvadratna metra po osobi.

Na sednici Kriznog štaba doneta je i nova mera – omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, ali i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Strože će biti kontrolisani i oni građani kojima je propisana kućna izolacija, samoizolacija, kao i sve ostale protiv epidemijskih mera.

Podsećanja radi, 17. novembra doneta je odluka da će ugostiteljski objekti, tržni centri i kladionice raditi skraćeno do 21 čas, ali je Krizni štab zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, odlučio da skrati radno vreme na 18 časova. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je istakao da je u Srbiji trenutno zaraženo 1.949 zdravstvenih radnika. Član Kriznog štaba dr Mijomir Pelemiš istakao je da Krizni štab razmatra situaciju na “satnom nivou” i, ukoliko dođe do daljeg pogoršanja situacije, kako kaže, pooštriće mere. On je ukazao da je sve veći broj preminulih i upozorio da će se to, nažalost, nastaviti ako se ne budu poštovale mere i apelovao na sve da uvek i svuda nose maske, nalazi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Prema jučerašnjim podacima, testirana je 15.061 osoba, dok je 5.067 bilo pozitivno. Preminulo je 38 ljudi, dok se na respiratorima nalazi 216 pacijenata.