Nove mere protiv korone: Od večeras ugostiteljski objekti rade do 21h

U naredne dve nedelje, u periodu od 21 sat do 5 ujutro zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara. Ovo su nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa, a ako ne daju rezultate do 1. decembra, premijerka je dodala da će Vlada ići i na zabranu kretanja.

Posle 21 sat će, kako je predviđeno novim merama, raditi jedino će apoteke, dostave hrane, benzinske pumpe koje toče gorivo i privreda koja radi treću smenu.

Brnabić je dodala da je sledeća mera – zabrana kretanja, ali da Vlada nije za to, i da takva mera neće biti doneta ako ne bude neophodno, već se kako kaže, nada da će ove mere doneti rezultate, koje će trajati 15 dana.

Kako je istakla, zatvaranja škola neće biti, i tu se “ništa ne menja”.

Efekat novih mera protiv širenja koronavirusa, koje su od danas na snazi u Srbiji, može se očekivati početkom decembra, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović, a prenosi N1.

Tiodorović je rekao da je protekla noć bila teška na jugoistoku zemlje i da su zabrinjavajući podaci o broju novooboljelih u Nišu, Zaječaru, Aleksandrovcu, Kruševcu, Vranju, Preševu i Bujanovcu.

“Koliko je teška slika najbolje govori podatak da je u kovid bolnici u Leskovcu pre nekoliko dana bilo sedam pacijenata, a jutros je 52 pacijenta. Situacija se brzo menja”, rekao je Tiodorović.

Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, istakao je da poziv na primenu mera nije poziv na poslušnost, već na odgovornost i ukazao da je ograničenje rada ugostiteljskih objekata bilo neophodno.

Prema jučerašnjim podacima, testirane su 11.493 osobe, dok su 2.813 osobe pozitivne na koronavirus. Premunula je 21 osoba, a na respiratorima se nalazi 161 pacijent. Broj hospitalizovanih pacijenata u bolnicama širom Srbije je 3.963.