Novinarstvo između istine i straha | Media Bookmark

Tokom 2020. godine broj prijavljenih napada na novinare bio je najveći u proteklih deset godina. Verbalne pretnje, pritisci, napadi na imovinu i fizički napadi – oboreni su rekordi u svim kategorijama. Da li su novinari zaista bili izloženi najvećim pretnjama po rad i bezbednost od 2010. ili su se ohrabrili da više takvih slučajeva prijavljuju? Odgovor na ovo pitanje ne menja činjenicu da je profesionalno novinarstvo u Srbiji ugroženo. 

Crna dekada srpskih novinara bila je između ’91. i 2001. Godine je, kada je, prema podacima Udruženja novinara srbije, 39 novinara i medijskih radnika kidnapovano, nestalo, ubijeno ili izgubilo život pod nerazjašnjenim okolnostima. U javnosti su najpoznatiji slučajevi ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović. U poslednjih 20 godina nijedan od ova tri slučaja nije rešen.

Iako je poslednjih godina, situacija mirnija, nove pretnje na adrese ljudi koji rade u medijima nisu prestajale da stižu. Tokom 2020. godine novinari su 32 puta i fizički napadnuti, prema podacima koje ima NUNS. Osim toga su neretko izloženi verbalnim pretnjama, vređanjima…

U jednom su novinari sigurno saglasni – nikada nije bilo teže profesionalno obavljati posao i dobiti tražene odgovore.