NUNS: Neprimerene izjave najviših zvaničnika ugrožavaju bezbednost novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava da su poslednje neprimerene izjave najviših državnih funkcionera pokrenule lavinu napada i pritisaka na novinare i redakcije i ozbiljno ugrozile njihovu bezbednost.

Saoštenje NUNS-a prenosimo u celosti.

Na meti napada je redakcija KRIK-a, novinarka Bojana Pavlović, kao i list Danas, Televizija N1 i drugi mediji koji profesionalno i skladu sa Kodeksom novinara rade u interesu javnosti.

„Umesto da javnost sazna zašto se sin predsednika države nalazi u društvu ljudi gonjenih zbog teških krivičnih dela, javni funkcioneri i mediji pod njihovom kontrolom krenuli su u odmazdu i pokrenuli novu kampanju progona nezavisnih novinara, optužujući ih da ugrožavaju njegovu bezbednost” ističe NUNS u svom saopštenju.

Kako kažu iz udruženja, poslednjih dana pojavilo se nekoliko profila na društvenim mrežama koji služe za bezobzirne udare na novinare i medije koji informišu u javnom interesu. 

„Poruke koje se sa ovih profila upućuju podržavaju već iznešene stavove javnih zvaničnika i šire se po internetu po već uhodanoj praksi te razrađuju u provladinim tabloidima. Na ovaj način se već ugroženi novinari izlažu još većim pritiscima i opasnostima samo zbog toga što rade svoj posao”, piše NUNS.

NUNS zahteva od Tužilaštva, policije i Zaštitnika građana da, u skladu sa svojim nadležnostima, istraže ovu organizovanu kampanju i pronađe nalogodavce i izvršioce sistematskog vređanja, ponižavanja i targetiranja novinara zbog, kako kažu, različitih elemenata organizovanih napada i pritisaka.

Iz NUNS-a podsećaju najviše zvaničnike i na jednu od smernica Preporuka Komiteta ministara zemljama članicama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera Saveta Evrope čiji je Republika Srbija članica:

15. Državni službenici i javne ličnosti ne treba da podrivaju ili napadaju integritet novinara i ostalih medijskih aktera, na primer, na osnovu njihovog rodnog ili etničkog identiteta ili optužujući ih za širenje propagande, i na taj način ugrožavaju njihovu bezbednost. Takođe ne treba da traže, prisiljavaju ili pritiskaju nasiljem, pretnjama, finansijskim kaznama ili podsticajima ili drugim merama, novinare i druge medijske aktere da učestvovanjem u širenju propagande ili dezinformacija odstupe od prihvaćenih novinarskih standarda i profesionalne etike. Državni službenici i javne ličnosti bi trebalo da javno i nedvosmisleno osude sve slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima i ostalim medijskim akterima, bez obzira na izvor tih pretnji i akte nasilja.