NUNS: Opasne uvrede na račun kolega iz Bujanovačkih

ScreenShot: Bujanovačke

Bezbednost i život novinara “Bujanovačkih” može biti ugrožena zbog niza uvreda napisanih kao reakcija na tekst “Lekcija profesora Kambera“, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije. Kako navode u svom saopštenju, broj pretnji usmerenih ka novinarima ove godine je duplo veći nego prethodne, što je opasno ne samo za medije, već i za čitavo demokratsko društvo.

Tekst novinara Bujanovačkih Nikole Lazića o nastupu poslanika Šaipa Kamberija u srpskom parlamentu. izazvao je brojne reakcije i na na ovom portalu, ali i na društvenim mrežama. Direktnim pretnjama i uvredama bio je izložen i autor teksta, kao i svi novinari ovog portala, koji su, između ostalog nazvani “stranim plaćenicima koji rade protiv interesa Srbije”.

U multietničkoj sredini kakav je jug Srbije ovakvi komentari mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti i života novinara, smatra NUNS:
U susret 2. novembru međunarodnom Danu borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima pozivamo nadležne institucije da se ozbiljnije pozabave problemom nasilja nad novinarima, ne samo krivičnim delima već i događajima koji prethode krivičnim delima“.

Kako kažu, narastajuće nasilje i netolerancija na kritiku i drugačije mišljenje opasni su ne samo za medijsku scenu Srbije već i za celokupno društvo koje pretenduje da bude demokratsko.

U prošlosti smo više puta, nažalost, bili svedoci da su kampanje blaćenja i salve uvreda dovele do ohrabrivanja ljudi da načine potez koji ozbiljno ugrožava živote novinara koji informišu građane poštujući načelo javnog interesa i ostale profesionalne uzuse“, navodi se u saopštenju ovog novinarskog udruženja.

U NUNS-u navode da će ovaj incident zabeležiti u bazama podataka napada i pritisaka na novinare, a novinarima Bujanovačkih pružiti svu neophodnu pomoć i podršku.