NUNS poziva novinare da profesionalno izveštavaju o žrtvama seksualnom zlostavljanja

Foto: logo NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je pisanje mnogobrojnih medija koji svakodnevno krše etički kodeks i Zakon o javnom informisanju i medijima, izveštavajući o slučaju silovanja Milene Radulović i ostalih žrtava koje su se priključile optužnici.

Kako navode u saopštenju, pojedini mediji koji iznose detalje datog iskaza žrtve seksualnog zlostavljanja Milene Radulović i drugih devojaka, koje su prijavile osumnjičenog Miroslava “Miku” Aleksića čine to kršeći pravila novinarske profesije. Time se doprinosi duploj viktimizaciji žrtava, što se nikako ne može opravdati javnim interseom.

“Takođe, koristimo ovu priliku da  istovremeno upozorimo medije da se ne igraju uloge sudija i da poštuju prezumpciju nevinosti osumnječenog. Naime, u proteklih nekoliko dana javnost je počela da biva zatrpana naslovnim stranama, ali i emisijama u kojima se razmatra i ulazi u privatnost žrtve, te se time i relativizuje uloga samog osumnjičenog za silovanje”, piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS podseća da Srbija kao zemlja ima poprilično dubok problem sa nasiljem prema ženama, te da se ovakvim gnusnim potezima samo obeshrabruju žrtve da prijave pretrpljeno nasilje.

Svedoci smo da su glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić, ali i mnoge druge devojke pokrenule regionalnu lavinu ohrabrenja, solidarnosti i podrške, da se ogole seksualni prestupnici na pozicijama moći“, navode.

NUNS poziva redakcije da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da
poštuju privatnost žrtve i prezumpciju nevinosti osumnjičenog.