Optuženi funkcioneri DB-a krivi za ubistvo Slavka Ćuruvije

Sudsko veće Posebnog odeljenja za visoki kriminal Višeg suda u Beogradu proglasilo je krivima optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, urednika i vlasnika Dnevnog telegrafa i magazina Evorpljanin, javlja Cenzolovka.

Dvadeset godina nakon ubistva i četiri godine od početka suđenja, nekadašnji šef Republičke državne bezbednosti Rade Marković i bivši načelnik Centra Republičke državne bezbednosti Beograd Milan Radonjić optuženi su na trideset godina zatvora, dok su glavni obaveštajni inspektor Druge uprave Republičke državne bezbednosti Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava Miroslav Kurak, kome je suđeno u odsustvu, na dvadeset godina.

Prvostepena okrivljujuća presuda za ubistvo Ćuruvije ujedno je prva za ubistvo novinara u Srbiji. Sudsko veće smatra krivim četvoricu bivših funkcionera Republičke državne bezbednosti za ubistvo Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. u haustoru njegove zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ipak, nalogodavac ovog ubistva još uvek se vodi kao “NN lice iz najviših struktura vlasti”, navodi KRIK.

Suđenje su pratile mnoge kontroverze, kao što su odluke da su dokazi za ubistvo pribavljeni na nezakonit način, kao i sporno odbacivanje nekih od najvažnijih iskaza svedoka, te odluka da se Romiću i Radonjiću omogući kućni pritvor uz elektronski nadzor, podseća KIRK.