Osim u Gornjem Milanovcu, jedinstvena upravna mesta u Lazarevcu, Kruševcu, Vlasotincu, Pirotu, ali i u ostalim gradovima

U procesu reforme javne uprave, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je program  Jedinstveno upravno mesto, sa ciljem da se građanima pruže bolje i efikasnije usluge. Ta usluga omogućava građanima da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i u komunikaciji samo sa jednim službenikom dobiju odgovarajuće rešenje. Od 2018. godine do sada Jedinstvena upravna mesta otvorena su u 14 gradova i opština u Srbiji, a u planu je njihovo otvaranje i u drugim jedinicama lokalne samuprave.

Sve je na jednom mestu – osim u Gornjem Milanovcu to sada mogu da kažu i građani Lazarevca, Sombora, Smederevske Palanke, Šapca, Bele Palanke, Žitišta, Kruševca, Užica, Vlasotinca, Rače, Stare Pazove, Kuršumlije i Pirota. Administrativne poslove mogu da obave na jednom šalteru.

Jedinstveno upravno mesto je omiljeni projekat gradova i opština u Srbiji, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

“Odvojili smo 40 miliona dinara da finansiramo otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u još nekoliko gradova u Srbiji i nastavićemo to da radimo ozbiljno. Jedinstveno upravno mesto je zapravo jedno mesto, jedan šalter gde vi zatražite uslugu i na tom istom šalteru vi dobijete potvrdu odnosno rešenje svoje usluge. Nema više šetnje, štedite vreme, štedite novac. To je moderna i efikasna uprava u Srbiji”, ističe Obradovićeva.

U MDULS kažu da im je cilj da Jedinstveno upravno mesto postoji u svakom gradu i opštini.

“Na jednom fizičkom mestu u proseku se nalazi oko 15 šaltera koji su otvoreni za građane. Na usluzi su građanima za one procedure koje su ranije bile na različitim lokacijama. Poenta je u tome da građanin kada želi da ostvari svoje pravo, dođe na jedno mesto, na jedan šalter. Ne odlazi kao ranije na pet mesta ili pet šaltera. Dolazi tu, predaje svoj zahtev i dobija na istom tom šalteru svoje rešenje, informaciju, saglasnost, potvrdu, šta god da je traženo”, kaže Suzana Marjanović, Odeljenje za uređenje i koordinaciju sistema javne uprave, MDULS.

U okviru reforme javne uprave, čiji je glavni koordinator MDULS, od 2018. godine do sada Jedinstvena upravna mesta otvorena su u 14 gradova i opština u Srbiji. Reforma javne uprave u našoj zemlji sprovodi se uz podršku Evropske unije i predstavlja temeljan proces promena načina rada i pružanja usluga građanima i pojednostavljivanja procedura.