„OSNAŽENE ŽENE ZA SLEDEĆI KORAK“

Foto: B.R

Kako bi devojkama pružile edukaciju o nasilju i samoodbrani, udruženje „Plant“ i Centar za devojke realizovale su projekat „Osnažene žene za sledeći korak“. Na pres-konferenciji u Media i reform centru Niš predstavljeni su rezultati ovog projekta, u kom je učestvovalo 25 mladih žena.

Devojke su kroz radionice naučile kako da prepoznaju nasilje, koje su vrste nasilja, a nakon toga je organizovano i pet treninga samoodbrane. Ovo je mnogo više od učenja tehnika samoodbrane, poenta je bila da se devojke osnaže i steknu samopouzdanje“, kaže Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Ambasada Australije u Srbiji podržala je ovaj projekat.

„Prioritet australijske politike upravo je osnaživanje žena i devojaka. Sve žene treba da se osećaju sigurno, međutim, statistika u Srbiji je tužna priča. U Australiji je situacija dosta drugačija, jer se o ljudskim pravima govori i deci, a institucije rade na ovim problemima posvećeno. Srbija još nije dostigla to, mada ja želim da verujem da napreduje“, izjavila je Nj. e. ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini.

Učesnice kažu da su tehnike samoodbrane vrlo primenjive i efikasne, kao i da su shvatile koliko su žene zapravo sposobne i moćne.