Panel diskusija “Izgubljeni u prevodu: Ima li dijaloga između civilnog društva i države?”

Foto: BOŠ

Da li postoji dijalog između civilnog društva i države? Zašto država često ne prepoznaje civilno društvo kao važan deo demokratskog sistema? O ovim pitanjima ali i mogućim rešenjima na onlajn panel diskusiji sutra govoriće predstavnici civilnog sektora, Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Panel diskusiju o dijalogu između društva i države organizuje Beogradska otvorena škola u četvrtak 25. marta od 13 časova putem Zoom platforme.

Država često ne prepoznaje civilno društvo kao ključnu kompomentu demokratskog sistema. Upravo ovom onlajn panel diskusijom organizatori iz Beogradske otvorene škole žele da ukažu da je u Srbiji nedovoljno razvijen društveni dijalog, što kažu, potvrđuju postojeće prakse.

“Kako bi se unapredio život građana i rešili društveni problemi, neophodno je da država uključi udruženja građana u sve procese donošenja odluka” navode organizatori.

Cilj diskusije je da se pruži podrška uspostavljanju dijaloga između civilnog i javnog sektora. Na panelu će govoriti Dirk Lorenc – savetnik/šef Odeljenja za politiku u Delegaciji Evropske unije u Srbiji; Bojana Selaković – programska direktorka u Građanskim inicijative; Žarko Stepanović – v.d. pomoćnik ministarke u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije; Vesna Lendić Kasalo – zamenica direktorke Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske; Miroslav Tamburić – izvršni direktor Forum civilne akcije Forca; Gordana Savić – generalna sekretarka u Užičkom centaru za ljudska prava i demokratiju;  Mladen Jovanović – direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Događaj će moderirati savetnik za javne politike BOŠ-a, Vladimir Pavlović.

Podsećamo, time koliko je važno kroz dijalog civilnog društva i javne uprave uključiti građane u procese donošenja BOŠ se bavi godinama unazad.

Ukoliko želite da uživo pratite diskusiju možete se prijaviti putem linka: http://bit.ly/BOS-dijalog-promena

Više informacija možete pronaći na Fejbuk stranici Beogradske otvorene škole ili na Fejbuk događaju.