Na osnovu procene trenutne epidemiološke situacije Štab za vanredne situacije grada Niša, na čelu sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, zabranio je održavanje tradicionalnih vašara koji su se do sada održavali na verske praznike, tokom avgusta. Štab je u naredbi zabranio održavanje Pantelejskog vašara povodom praznika Svetog Pantelejmona i vašara u Niškoj Banji povodom Svetog Ilije.

Kako se navodi u naredbi, zabranjeni su svi zabavno-rekreativni sadržaji koji su u suprotnosti sa uredbom Vlade Srbije, zbog nepostojanja osnovnih epidemioloških uslova.

Ipak, na dan Sv. Pantelejmona će se održati liturgija u istoimenoj crkvi, kao i svake godine. Iz crkve poručuju da povodom održavanja liturgije ne postoje zvanične zabrane i ograničenja, osim preporuke da vernici nose maske i drže međusobno propisano rastojanje.

“Održavanje liturgije je planirano da se održi napolju, ako to vremenski uslovi dozvole”, navode iz crkve.

Podsetimo, zbog epidemiološke situacije su u Nišu odložena i dva velika festivala Nišvil i Filmski susreti, a ono što je poznato da se oni neće organizovati tokom avgusta, kao što je planirano.