Zbog trenutne epidemiološke situacije, Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku o odlaganju svih festivala i manifestacija narednog meseca, te tako Nišlije ostaju bez svojih tradicionalnih festivala u avgustu – Nišvila i Filmskih susreta. Štab je kao rizično ocenio i okupljanje mladih na nišavskom keju i sličnim lokacijama pa tako najavljuju nove mere u narednom periodu, koje će pre svega biti edukativne.

Jedno od najaktuelnijih pitanja poslednjih nedelja bilo je hoće li epidemiološka situacija i mere prevencije dozvoliti održavanje festivala u Srbiji? Kada je Niš u pitanju, Gradski štab bio je, navodi se u njihovom saopštenju, jednoglasan:

“Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti”.

Kao rizična okupljanja štab je naveo i okupljanja mladih na keju i sličnim lokacijama tokom večeri. Najavljuju pooštravanje mera.

Ocenjeno je da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu. Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne”. 

Aktuelnu epidemiološku situaciju ocenjuju kao složenu, ali dodaju da sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata. Kako objašnjavaju, u niškim klinikama je i veliki broj pacijenata sa juga i jugoistoka zemlje. Tamo, zasad ima dovoljno mesta, ali navode da je neophodno obezbediti nove smeštajne kapacitete zbog mogućeg pogoršanja situacije. O kojim se kapacitetima radi i kada će oni biti spremni za prihvat pacijenata u saopštenju nije precizirano.

Članovi štaba navode da “ogromna većina građana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje maske”. Ipak, dodaju da i dalje ima onih koji mere prevencije ne poštuju i da se “prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere”.

Inspekcije će, navodi se, u narednom periodu češće proveravati poštovanje mera, a Štab podseća da su za nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predviđene i oštre kazne koje za pravna lica, čiji novčani deo koji može iznositi i 2 miliona dinara.