Pešačka tura protiv izumiranja sela

Marš „Povežimo selo i grad“ od Donje Trnave do Niša treba da ukaže na problem gašenja sela i podstakne rukovodstvo grada da osmisli mere kojima će mlade zadržati na selu.

Marš je zakazan za četvrtak, od 10 do 17 sati, a sa meštanima sela pešačiće i članovi Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i Grupe Kobra, koji su i organizovali čitavu akciju.

Projekat je nastao kao rezultat razgovora sa meštanima sela oko Niša i Aleksinca, sa ciljem da se skrene pažnja na probleme sa kojima se meštani svakodnevno sreću, rekao je Mladen Jovanović, direktor NKD-a i dodao da je nerešavanje identičnih problema dovelo do nestanka sela Koritnik i Rautovo. Kako kaže, nedopustivo je dozvoliti da ista sudbina zadesi sela koja hrane Niš i Aleksinac.

“Svakodnevno mi se dešava da šetam selom i da nemam kome da kažem ‘Dobar dan'”, kaže meštanin sela Donja Trnava Saša Stojiljković i aktivista NKD-a. Prema njegovom mišljenju, jedan od najvećih problema mladih u njegovom selu je javni prevoz, koji podrazumeva samo 10 polazaka dnevno, raspoređenih na dva različita prevoznika, te mesečna karta za oba prevoznika košta više od 7.000 dinara, vožnja u jednom pravcu čak 90, a na to se dodaju i staničen usluge za koje treba izdvojiti po 70 dinara.

Koliko često bi neko išao u bioskop ako će ga to koštati 300 dinara više nego što je ulaznica?“, navodi Stojiljković.

Ovakvo stanje, navode organizatori, dovodi do diskriminacije dece i mladih sa sela u odnosu na gradsku decu. Kako kažu, oni su pripremili i Dosije sela koji sadrži podatke o selima, problemima i praktičnim politikama „oko kojih se ne vrte milioni ali se vrte ljudski životi“, i koje planiraju da predstave gradonačelniku Niša ukoliko bude prihvatio da ih primi u svoju kancelariju nakon marša

Trasa marša prolazi kroz sela: Donja Trnava, Donja Toponica, Mezgraja, Vrtište, Trupale, Popovac, Medoševac i završava se u Nišu. Detalje možete saznati na sajtu Nacionalne koalicije za decentralizaciju kao i na fejsbuk događaju Povežimo selo i grad.