Podrškom do izvoza

ENECA; foto: MRCN/N.S.

Kako bi pomogli malim i srednjim preduzećima iz oblasti agro-industrije da se pojave na inostrano tržište, udruženje ENECA raspisalo je konkurs za deset preduzetnika koji će proći biznis obuku. Program „Pomoć za trgovinu – podrška jačanju proizvođačkih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji, ovo udruženje sprovodi u saradnji sa Programom Ujedninjeih nacija za razvoj i Vladom Ruske Federacije. Cilj je, kako navode u ENECA-i, da pruže podršku firmama koje se bave proizvodnjom finalnih proizvoda iz sektora prerade voća, povrća, šumskih plodova, mleka i mesa.

Na osnovu strategije urađene na nivou Republike Srbije, navodi vođa projekta Vladan Risantijević, agro-industrija ima veliki potencijal kada je u pitanju izvoz. On dodaje da je za potrebno unaprediti proizvodnju, obezbediti standarde potrebne za izlazak na insotrano tržište, kao i usvojiti savremene procese proizvodnje.

„Na kraju, potrebno je pružiti ljudima, kada dođu do kvalitetnog proizvoda, mogućnost da dođu u kontakt za potencijalnim kupcima iz inostranstva koji su zainteresovani“, dodaje on.

Do sada, navodi Ristantijević, iz Srbije je u inostranstvo izvožena sirovina, odnosno primarni poljoprivredni proizvodi. Ovaj program pomoći će, pojašnjava, da preduzeća ponude strancima finalni proizvod koji donosi veću zaradu:

„Naše tržište broji sedam miliona potrošača, a to je malo tržište. Sa druge strane, ako pogledamo Evropu ili rusko tržište – to je 142 miliona potrošača i ko uđe na to tržište – za njega su mogućnosti plasmana proizvoda neverovatno velike u odnosu na naše gde postoji velika konkurencija“.

Već od okrobra, navodi Aca Ilić iz udruženja ENECA, krenuće obuka odabranih preduzetnika. Osim obuke u širenju i organizovanju poslovanja, preduzetnici će dobiti znanja iz prodaje i marketinga. U saradnji sa UNDP organizovaće se sajam u Moskvi na kome će preduzetnici moći da se predstave potencijalnim inostranim kupcima, a u planu je i nekoliko regionalnih promotivnih sajmova u našoj zemlji.

Osim biznis obuke i sajamsko-promotivnih aktivnosti, Ilić navodi da će pet preduzeća dobiti potrebne sertifikate za plasman proizvoda na strano tržište.

„Kroz naše programe, uvideli smo da se veliki broj preduzentnika bavi proizvodnjom, ali nemaju standarde i sertifikate i to ih ograničava da šire proizvodnju, a samim time i plasman na tržištu“, navodi Ilić i dodaje da se na ovaj način smanjuje nezaposlenost u Srbiji.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta, a zainteresovana preduzeća mogu se javiti na mejl konkurs@eneca.org.rs ili na brojeve telefona 018/528-228, 018/240-306.