Ponovo zatvaranje na godišnjicu uvođenja vanrednog stanja u Srbiji

grad niš
Screenshot FB MRCN - Miša Ignjatović/ Od 16. marta do 6. maja 2020. u Srbiji je bilo na snazi vanredno stanje

Od večeras do ponedeljka radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. O daljim koracima i merama odlučivaće se u ponedeljak.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa usled povećanog broja poslednjih nedelja Krizni štab doneo je odluku o zatvaranju gotovo svega na pet dana. Svi ugostiteljski objekti, tržni centri, ustanove kulture, saloni lepote, kockarnice, igraonice i sve što nema veze sa prodavnicama hrane, apotekama i pumpama biće zatvoreno. Ova odluka je sigurno na snazi do ponedeljka, kada će se doneti odluke o daljim koracima.

„Da li će se one od sledećeg ponedeljak produžiti zavisi do svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu, na razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor i zdravstveni radnici koji rade u užasno teškim okolnostima već godinu dana, da pokušamo da im pomognemo i da pokušamo da zaštitimo njih i njihove porodice ako već neki od nas nemaju dovoljno razumevanja da zaštite sebe i svoje porodice“, rekla je Brnabić.

Takođe skijališta, restorani i kafići se zatvaraju, a hoteli će raditi samo za svoje goste. Premijerka je rekla da će Vlada imati dodatne razgovore sa ugostiteljima, muzičarima, fotografima i svima onima koji izuzetno trpe zbog mera.

Vrtići nastavljaju da rade uz maksimalan oprez, rekla je premijerka, dok će niži razredi osnovne škole najverovatnije od ponedeljka preći na onlajn nastavu, ali to nije na snazi od sutra, kako bi stigli da se pripreme. Proteklih dana su stariji osnovci i srednjoškolci prešli na onlajn nastavu, a kako je najavila premijerka od ponedeljka će i mlađi osnovci časoce slušati od kuće. 

Vanredno stanje proglašeno pre tačno godinu dana

15. mart 2020. ostaće upamćen kao dan kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, koji je u Srbiji zvanično registrovan desetak dana ranije.

Sutradan, 16. marta su zatvoreni vrtići, škole i fakulteti, a život se sveo samo na ono neophodno. Nekoliko dana kasnije, tačnije 18. marta uveden je i policijski čas za mlađe od 65 godina, koji nisu smeli da izlaze iz svojih kuća posle 20 sati. Za penzionere, tačnije za starije od 65 godina koji žive u urbanim sredinama, propisana je potpuna zabrana kretanja. 

Vanredno stanje ukinuto je 6. maja – tri  meseca posle uvođenja.