Dragoslava Barzut: Poziv na solidarnost kao izazov u književnosti

“Volim da kažem da se bavim književizmom. Dakle, kroz svoju književnost pokušavam da budem društveno odgovorna, i ne samo prema ovom trenutku i prema generacijama koje dolaze, ali isto tako da budem odgovorna prema prošlosti i da pokušam da svojim radom doprem do što više ljudi”, kaže književnica i aktivistkinja Dragoslava Barzut.

Glavne teme za svoja dela Barzut nalazi u položaju LGBT ljudi, žena, radnica – odnosno, u stvarnosti ugroženih grupa našeg društva.

Da nije usamljena u književnim motivima, svedoči i edicija Zvijezde izdavačke kuće Red box u kojoj je izašao njen prvi roman Papirne disko kugle. Kako sama navodi, svi autori ove edicije bave se skorom prošlošću i postratnim periodom na prostoru bivše Jugoslavije.

Osim u književnosti, Barzut je aktivna i u organizaciji Da se zna, koja evidentira napade i diskriminaciju nad LGBT osobama u Srbiji, i pruža podršku žrtvama iz ove društvene kategorije.

Sedamnaest godina nakon prve Parade ponosa, koja je završena u krvi, LGBT osobe u Srbiji izborile su zakonsku podršku poštovanju ljudskih prava. Barzut kaže da se to najbolje vidi po nekim mladim ljudima, koji danas nemaju toliki strah od odbacivanja, kao ni strah od iskazivanja svoje drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Međutim, ona podseća da položaj LGBT osoba još nije na dostojanstvenom nivou, a to potvrđuje činjenicom da ne postoji nijedna presuda o zločinu iz mržnje počinjenom nad nekom LGBT osobom.

“Ljudi moraju da shvate da ako su ugrožene LGBT osobe – ugroženi su svi. U tom smislu, poziv na solidarnost bio bi za mene izazov u književnosti”, zaključuje Dragoslava Barzut.