Ulice generala Milojka Lešjanina i Voždova, u centru Niša, danas su bile zatvorene za saobraćaj do podneva povodom manifestacije “Dan bez automobila”, u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj zdravog stila života, uz jasnu poruku – Kreći se, samo ne autom.

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je “Mobilnost za sve bez štetnih gasova”. Manifestacija se obeležava u 50 zemalja i više od 2.800 gradova, a u Nišu je ove godine trajala od 16. do 22. septembra, sa ciljem da se pokažu prednosti zdravog načina života.

EU info kutak je u cilju promocije urbane mobilnosti, inicirao „street art“ akciju na Bulevaru Medijana u Nišu. Edukativnu i interaktivnu sliku na kojoj je prikazan glavni junak Edgar koji kroz razne aktivnosti prati put boje, izradili su umetnici iz organizacije ARTEF.

Foto: Jana Mitrovska
Foto: Jana Mitrovska

Podsećamo, Evropska nedelja mobilnosti se održava od 2002. godine, na inicijativu Evropske komisije, sa idejom da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. 

Autorke: Dana Mitrovska i Danica Popović