Proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrade “Slađana Veljković”

press
pixabay.com

U konkurenciji od 86 medijskih sadržaja, tročlani žiri doneo je odluku o dobitnicima nagrade “Slađana Veljković”. Nagrade, koje dodeljuje Centar za medijsku transparentost i društvenu odgovornost,  se uručuju za najbolju reportažu, novinarski poduhvat i najbolji uređivački rad u lokalnim medijima, a ove godine uručena je i nagrada za najbolju COVID reportažu. 

O tome ko su dobitnici nagrade koja nosi ime preminule dopisnice Večernjih novosti Slađane Veljković odlučivao je žiri u sastavu Žiri u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih Novosti, Bratislav Ilić, novinar TV Prva i B92, i Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti.

Prema njihovoj odluci nagradu za najbolju reportažu dobila je Jelena Marinović, novinarka Radio televizije Srbije, za reportažu “Pristojan krov nad glavom, pre zime imperativ za malu Nađu”.

Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima pripala je Dejanu Dimiću, glavnom i odgovornom uredniku portala Vranje news.

Treća nagrada za novinarski poduhvat po odluci žirija dodeljena je Radomanu Iriću za tekstove humanitarnog karaktera, objavljene u dnevnom listu Blic. Zahvaljujući tim tekstovima je izgrađeno nekoliko kuća u Pčinjskom okrugu.

Naknadno uvedena nagrada za najbolju COVID reportažu, po odluci žirija, dodeljena je Jeleni Ćosin, novinarki Večernjih novosti, za reportažu “Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana”.

“Novinarka Slađana Veljković, preminula je 8. jula 2011. godine. Bila nam je ideja da se na dan njene smrti okupljamo svake godine i nagrađujemo one koji zavređuju da se nazovu njenim sledbenicima.  Nažalost, ove godine nismo u mogućnosti da to uradimo na dan njene smrti.”, kaže Jelena Stojković, predsednica udruženja Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost u Vranju, koje je organizator ovog konkursa.

Prerano preminula dopisnica iz Pčinjskog okruga za dnevni list Večernje novosti Slađana Veljković, ostavila je dubok trag naročito u interesantnim reportažama. Dobitnicima će zbog vanredne situacije koja je uvedena zbog epidemije, novčane nagrade i statue biti uručene čim se za to steknu uslovi.