Promocija turističkih lokacija opština Pirdop i Palilula

Kostadin Kostadinov, projekt menadžer opštine Pirdop, prof. dr Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu, Aleksandar Ždrale, predsednik GO Palilula Niš, Angel Gerov, predsednik opštine Pirdop i Jovica Damjanović, koordinator projekta u opštini Palilula/ Foto: T.Đ

U okviru IPA programa, partnerske opštine Pirdop iz Bugarske i Palilula iz Niša realizuju projekat  turističkih sadržaja pod nazivom „Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno-istorijskog nasleđa prekograničnog regiona“.

“Cilj nam je da Palilulu otvorimo ka Evropi i da nam dolazi što više turista. Nadamo se da ćemo prikazivanjem naših običaja i kulture uspeti da privučemo strane investitore koji bi ulagali u našu zemlju i time doprineli njenom razvoju”, rekao je na konferenciji za novinare predsednik gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

On je najavio uređenje puteva, poboljšanje infrastrukture na planini Seličevici i razvijanje etno sela i seoskog turizma, kao i otvaranje konjičkog kluba u selima Gornje i Donje Međurovo.

“Ovim turistički sadržaji postaju dostupniji i razumljiviji, a naša saradnja jača sa ciljem da u budućem periodu bude još intenzivnija”, kaže predsednik opštine Pirdop Angel Gerov.

“Godišnje više od 300.000 Bugara poseti Srbiju i isto toliko Srba Bugarsku, pa su ovakvi projekti važni jer je turizam jedan od najperspektivnijih sektora u ekonomskim odnosima dve zemlje” ocenio je generalni konzul Republike Bugarske u Nišu prof. dr Edvin Sugarev.


Projekat „Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno- istorijskih nasleđa prekograničnog regiona“ finansira se sredstvima IPA programa Evropske unije. Nosilac projekta je opština Pirdop, a partner niška opština Palilula.