Sila prati hrabre na „Vlasina kampu“

Mladi na Vlasini; Foto: niški Džedaji

Misija niškog Džedajskog pokreta da se deca bez roditeljskog staranja osnaže i osamostale ostvaruje se. „Vlasina kamp – sila prati hrabre“ okupila je devetoro mladih od 16 do 20 godina, koji u prirodi rade na jačanju sebe kroz različite radionice.

Devetnaestogodišnjem Mihajlu Ćiriću sviđa se ovakav princip rada, kroz koji uči nove i korisne stvari.

Imali smo radionicu o komunikaciji, a pošto radim kao rukovalac građevinskom mehanizacijom i imam dosta kontakta sa ljudima, stečena znanja će mi dosta značiti. Takođe, prvi put sam na Vlasini, pa mi se i ambijent mnogo sviđa“.

Bojana Paločović kaže da se pre polaska na kamp pribojavala kako će izgledati druženje i rad sa nepoznatim ljudima pošto do sada nije učestvovala u ovakvim edukacijama, ali dodaje da je već prvog dana promenila mišljenje i da je „ekipa“ odlična.

Posebno mi je bitno što imamo sportske aktivnosti, jer sam ja sportista. Takođe, meditacija mi pomaže da saberem misli. Ovde dosta radimo na komunikaciji i sigurna sam da će mi to pomoći u traženju posla u budućnosti“.

Foto: niški Džedaji

Pored meditacije i komunikacije, polaznici na sedmodnevnom kampu na Vlasini uče o multikulturalnosti, poslovnom bontonu, projektnom menadžmentu, osnovama preduzetništva i vežbaju javni nastup. Članovi Otvorenog kluba iz Niša održali su im radionice o identitetu, dečjim pravima i diskriminaciji. Osim interaktivnih radionica, prednost ovog kampa je i boravak u prirodi.

Niški Džedajski pokret je prethodnih nekoliko meseci sakupljao novac za ovaj kamp. Najveću podršku dobili su od građana Niša, ali i od, kako kažu, džedaja iz ostalih gradova.

Predrasuda je da je ljude baš briga za druge. Mnogima se izuzetno dopao koncept koji radimo, smatraju da je ovakva priča održiva i da može koristiti mladima u narednim godinama“, kaže Miloš Antić, osnivač Džedajskog pokreta u Nišu.

Prema njegovom mišljenju, ovakav pristup deci je bliži od onog u školama i institucijama koje brinu o njima.

Foto: niški Džedaji

Ovaj način rada odgovara njihovim godinama i, kako su nam rekli, kul im je da rade na ovaj način. Neformalni vid obrazovanja definitivno je mnogo više prihvatljiv generacijama koje rastu u digitalnoj eri. Ti novi pristupi, koje ne dobijaju kroz tradicionalno obrazovanje, mnogo im više leže i lakše ih usvajaju. Inače je vrlo teško dugo im držati pažnju u tom uzrastu, ali ovde su sve vreme aktivni i radimo interaktivno“, kaže Antić, koji će sa polaznicima boraviti na Vlasini do nedelje.