Sloboda medija da bude bitna i ako opozicija postane vlast

Medijski stručnjaci i predstavnici opozicionih partija i pokreta na okruglom stolu; foto: MRCN/A.A.

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena, navodi se u izveštajima i Evropske komisije, i u izveštaju Freedom House-a. Pritisci na medije, pretnje novinarima i urednicima i napadi na njih svakodnevna su pojava, svedoče brojne ispovesti medijskih radnika u našoj zemlji. Jedan od zahteva protesta #1od5miliona koji se održavaju od kraja prošle godine jeste i oslobađanje medija od pritisaka, a Savez za Srbiju je stavku slobode medija stavio i u svoj Sporazum sa narodom.

Medijska slika Niša, navode predstavnici Saveza za Srbiju i ostalih opozicionih pokreta i stranaka, ne razlikuje se od one u Srbiji. Na okruglom stolu o slobodi medija u organizaciji niških potpisnica Sporazuma sa narodom, dato je obećanje da se, ukoliko dođu na vlast, neće mešati u uređivačku politiku medija.

Svi predstavnici opozicionih partija ocenili su stanje u medijima kao loše i bez mogućnosti da se učestvuje u javnim debatama na televizijama za koje se izdvaja 94.000.000 dinara građana Niša. Jedan od zaključaka koji su predstavnici niške opozicije pomenuli jeste i formiranje regionalnog javnog servisa, što uslovljava i promenu medijskih zakona, ali i onih koji se odnose na lokalnu samoupravu. Oni su dodali i da će nastaviti da traže i pozivaju aktuelnog gradonačelnika Niša Darka Bultovića na televizijski duel sa nekima od njih.

Predstavnici medija pak naglasili su da obećanje o formiranju servisa ne rešava problem i da je potrebno imati volje za sistemskom promenom i menjanjem odnosa prema medijima.

Urednica Medijske kutije Vesna Torović; foto: MRCN/A.A.

Osim niške opozicije, na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici medijske struke. Urednica Medijske kutije Vesna Torović rekla je da se ne seća da je devedestih bilo ovakvo stanje u medijima i navela primere nekih niških televizija koje su tada bile otvorene za debatu opozicije i vlasti.

Vlast ne brine o slobodi medija, a opoziciju ovo pitanje ne zanima kad dođe na vlast, dodala je Torović.

Novinarka Olivera Sašek-Radulović naglasila je da nema nezavisnih medija, već samo onih koji profesionalno rade svoj posao, a što se tiče pritisaka, navodi da se stanje ne razlikuje umnogome od onog u regionu ili Evropi. Uzrok, navela je, vidi u servilnosti medija koja se poslednjih tridesetak godina gaji u Srbiji.

Novinarka iz Niša i bivša urednica na Niškoj televiziji Olivera Sašek Radulović; foto: MRCN/A.A.

Nekim novinarima su razne vlasti pružale povlašćene položaje u poslednjih nekoliko decenija, a društvo nije ništa učinilo da se s promenom vlasti i to promeni,a novinarstvo izdigne.

Ona je dodala da je i Rimsko carstvo palo bez medija, ali da je potrebno reći šta opozicija planira da učini nakon dolaska na vlast.

Sa činjenicom da ne postoje nezavisni mediji, saglasan je i profesor Departmana za komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoran Jovanović, ali je naglasio da je pitanje i od koga su zavisni i u kojoj meri. Trenutno stanje, rekao je, zavisi od bivšeg ministra informisanja iz devedesetih, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i ljudi oko njega.

Pored rigidne i vulgarne cenzure medija danas, imamo i debilizaciju javnog mnjenja u velikoj meri putem tabloida, ali i javnog servisa, ocenio je profesor Jovanović i dodao da nema demokratije bez osvešćenosti i pismenosti koje i mediji treba da donesu, a ne da prihvataju trenutnu nametnutu ulogu.