• Vesti
    • Društvo
    • Kultura
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Intervju
    • MRCN teme
    • Blog
  • Slobodni mediji
  • Video
  • Studentski protesti
  • Politika
    • Izbori 2024
  • Kolumne
Facebook Twitter Instagram
  • Vesti
    • Društvo
    • Kultura
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Intervju
    • MRCN teme
    • Blog
  • Slobodni mediji
  • Video
  • Studentski protesti
  • Politika
    • Izbori 2024
  • Kolumne
Facebook Twitter YouTube Instagram
Najnovije
  • Sotirovski ostaje u pritvoru u niškom zatvoru, uz sumnje na još krivičnih dela – odbornica tvrdi da to nije sve
  • “Dve Srbije” i kordon policije između – kako je izgledao apsurd Vučićevog jedinstva u Nišu
  • Trodnevni naprednjački skup u Nišu i dalje tajna, dozvole za postavljanje bine za sada nema
  • Otvorena vrata Press Akademije: Postani deo nove generacije novinara!
  • Priručnik medijske pismenosti
  • Pres konferencija “Pod krovom podrške”, organizacija “Dan”
  • Vučić bi da se posle 10 meseci “vrati” u Niš gde je “dojadio i Bogu i narodu”, studenti mu poručuju da nije dobrodošao
  • Talite se vašim, a ne našim parama
  • Studenti traže izbore, vlast ih sada ne da – stručnjak ocenjuje da bi time pokazali slabost, ali ih ne isključuje
  • Šta građanima Niša fali u medijima i kako ih informišu za njihov novac – u fokusu javnog foruma Odbora za ljudska prava
Home»Glasno i jasno o EU»Jasno»Slovenija – Evropski region gastronomije za 2021.

Slovenija – Evropski region gastronomije za 2021.

Tatjana ĐukićBy Tatjana Đukić16/01/2019No Comments
Foto: MRCN / V.Ž.

„Slovenačka jela se pripremaju od domaćih namirnica, od proizvoda koji se uzgajaju u poljima i vrtovima, do sastojaka koji se proizvode u livadama i šumama, soli sakupljene iz jadranskih solana, meda domaćih pčela, vina iz malih vinograda, do zdravih mineralnih voda koje su postale žarište svetski poznatih banja pre mnogo vekova. Slovenija je zelena, zdrava i aktivna zemlja. Raznovrsna gastronomija je deo njene kulture,” navodi se na zvaničnoj stranici Evropskih regiona gastronomije.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umetnost i turizam (IGCAT) dodelio Sloveniji titulu Evropskog regiona gastronomije za 2021. godinu.

Slovenija je za Evropski region gastronomije za 2021. konkurisala knjigom Ukusi Slovenije, koju je pripremio tim na čelu sa etnologom, prof. dr Janezom Bogatajem.

Ukusi Slovenije

„Zelena, aktivna i zdrava, Slovenija je jedina evropska zemlja koja povezuje Alpe, Mediteran, Kras i Panonsku niziju. Izuzetno raznovrstan krajolik i priroda povezani su sa živopisnom kulturom i gastronomijom,” navodi se u knjizi.

Kao dodatak projektima 16 različitih partnera, knjiga detaljno opisuje tradicionalne gastronomske karakteristike Slovenije, pčelarstvo, povezanost gastronomije sa turizmom, kao i strategiju razvoja gastronomije u Sloveniji.

Na inicijativu Slovenije, Ujedinjene Nacije su proglasile 20. maj Svetskim danom pčela, u cilju podizanjnja svesti o izuzetnom značaju pčela za opstanak čovečanstva.

Kulinarska scena u Ljubljani, i Sloveniji uopšte, sve je popularnija posljednjih godina, a među zaslužnima za to jesu i svetski poznati kuvari kao što su Ana Roš, inače najbolja svetska kuvarica u 2017, i Luka Košir, koji su takođe ambasadori Evropske gastronomske regije 2021.

Slovenija je zasluženo dobila ovu titulu zbog brojnih kulinarskih događaja i promocije lokalnih jela, kao i zahvaljujući posvećenosti principima održivog razvoja, koji se ogleda u korišćenju lokalno proizvedenih sastojaka. Upravo Strategija održivog razvoja slovenačkog turizma 2017-2021. definiše gastronomiju kao jedan od vodećih turističkih proizvoda.

Pokret i brend Evropski region gastronomije (ERG) osnovan je u EU 2011. godine, sa ciljem promovisanja hrane, kulture, kreativnosti i turizma, koji su povezani sa kulturnom raznolikošću i važni su za održiv razvoj.

FacebookTweetLinkedInEmail

Povezane vesti

Novi Sad – Evropska prestonica mladih za 2019. Da li su parkovi u Nišu evropski? Gde je Srbija na putu ka EU? Za pristupanje EU učešće građana imperativ
Tatjana Đukić

    Studentkinja doktorskih akademskih studija "Mediji i društvo" Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu

    POVEZANE VESTI

    Dvoje niških studenata u timu koji ide biciklima do Strazbura – 12 dana puta, više od 1.400 km i poruka “da Evropa ne žmuri na dešavanja u Srbiji”

    01/04/2025

    Počinje upis na “Press akademiju”, novinarsku školu Nove ekonomije

    21/02/2025

    Medijska pismenost u praksi

    22/01/2025

    Leave A Reply

    Najnovije vesti

    Sotirovski ostaje u pritvoru u niškom zatvoru, uz sumnje na još krivičnih dela – odbornica tvrdi da to nije sve

    21/05/2025

    “Dve Srbije” i kordon policije između – kako je izgledao apsurd Vučićevog jedinstva u Nišu

    18/05/2025

    Trodnevni naprednjački skup u Nišu i dalje tajna, dozvole za postavljanje bine za sada nema

    15/05/2025

    Vučić bi da se posle 10 meseci “vrati” u Niš gde je “dojadio i Bogu i narodu”, studenti mu poručuju da nije dobrodošao

    07/05/2025

    “Rus” koji je dao vlast naprednjacima nagrađen mestom pomoćnika gradonačelnika Niša

    30/04/2025

    Prenos sednice niške Skupštine na dva kanala, Novaković kaže da “građane neće koštati ni dinar”

    29/04/2025

    “Bitka” za niško porodilište – vlast optužuje opozicionu Medijanu da koči izgradnju, dr Milić odgovara da je to spin

    29/04/2025

    Sednica niške Skupštine konačno zakazana posle 4 meseca, prvih 10 sati prenosiće istovremeno dve televizije, a najavljen je i protest građana

    28/04/2025

    Studenti, opozicija i vlast između izbora i ekspertske Vlade

    28/04/2025

    Niški studenti o “Turi do Strazbura”: Životno iskustvo, neopisive emocije i put koji bismo bez sumnje ponovili

    23/04/2025
    1 2 3 … 151 Next

    O nama

    Projekti

    Uslovi korišćenja

    Impresum

    2024. Mediareform
    Designed by - Mediareform
    Logo

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.