Srce „Nišlija/ka“ za Južne vesti

Rastislav Dinić i Aleksandar Stankov / Foto: MRCN / T.Dj

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) dodelio je portalu Južne vesti priznanje „Nišlija/ka“ za 2018. godinu uručenjem simboličnog pehara u obliku srca i medaljama za sve novinare ove redakcije. UPSS ovu nagradu dodeljuje prvi put, a Južne vesti zaslužile su je, kako iz pokreta navode, za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“.

Priznanje UPSS-a „Nišlija/ka“ za 2018

Rastislav Dinić iz UPSS-a objasnio je prisutnima na platou ispred Gradske kuće da je razlog što je pehar baš ovog oblika činjenica da novinari Južnih vesti, kada je novinarstvo u pitanju, odluke ne donose mozgom, već srcem.

„Postoji još jedan manje šaljivi razlog – zato što ono što čini srce grada jeste njegova javnost, a javnost opstaje samo zahvaljujući medijima kao što su Južne vesti. Baviti se danas novinarstvom onako profesionalno i onako objektivno kao što to čine novinari Južnih vesti nije ni najmanje lako, i svakog dana postaje sve teže. Međutim, da oni to ne rade Niš ne bi mogao u pravom smislu da se smatra gradom“, istakao je Dinić.

On je za portal mediareform.rs izjavio da je ideja za uručivanje ovog priznanja starija od kulminacije pritisaka na Južne vesti, a da su pritisci bili samo još jedan podsticaj da im se baš sada iskaže podrška.

Južne vesti: Ovo nije samo naša borba

Okupljenim građanima i građankama obratio se i zamenik glavnog i odgovornog urednika Južnih vesti Aleksandar Stankov, ističući da je siguran da onih koji podržavaju Južne vesti ima mnogo više, „samo što neki, na žalost, ne smeju da dignu glavu“

Aleksandar Stankov / Foto: MRCN / T.Dj

„Zato smo mi tu da im makar držimo otvorene oči. Ne samo mi, nego i brojni, pre svega istraživački i lokalni portali, koji uz izuzetan napor uspevaju da danas u Srbiji rade svoj posao i bore se za medijske slobode, naravno, ne pristajući na kompromise, ucene, pretnje i brojne nedaće koje su zadesile sve nas“, rekao je Stankov.

On je dodao da „mač vlasti koji visi nad glavama takvih medija ovih dana pada na Južne vesti“, ali da odupiranje pritiscima nije samo borba za ovaj medij.

„To je borba za sve medije koji rade profesionalno svoj posao. Za sve koji su zbog svojih kritičkih stavova za vlast nepodobni i kod kojih raznorazne inspekcije i izmišljena poreska dugovanja mogu da znače ključ u bravi, da znače zatvaranje, gašenje“, dodao je.

Podsetimo, Poreska inspekcija je kaznila portal Južne vesti sa oko milion dinara, pozivajući se na Uredbu Vlade koja se odnosi na Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor.

Jovana Adamović i Vesna Milić, novinarke Južnih vesti / Foto: MRCN / T.Dj

Južne vesti tužile Ministarstvo finansija i Poresku upravu, a Stankov je objasnio da ukoliko naplate ipak bude bilo da će to biti jedan finansijski udarac za ovaj medij, ali da bi ova cifra za neki manji medij mogla da znači „ključ u bravi“. Sa tim u vezi, ovaj slučaj će biti presedan.

„Ukoliko dođe do naplate ovo će biti signal vlasti da sledeći put mogu nekom novom inspekcijom i nekim novim izmišljenim dugovanjem da nam skinu još para, pa za dva meseca još, pa još, i onda nas stvarno neće biti“.

Bez podrške većine kolega sa lokala

Uručenje nagrade „Nišlija/ka“ proteklo je u prisustvu građana i građanki, zaposlenih u Južnim vestima i svega nekoliko novinara i novinarki drugih niških redakcija.

„To je nažalost standardna i tužna slika naše branše u gradu, a mislim da je tako i generalno u državi, jer nikako da se složimo. Mi se ovde borimo za sve novinare, čak i za one koji su već pognuli glave i koji moraju zbog raznoraznih njima znanim razlozima, opravdanim i neopravdanim, da guraju glave u pesak i da rade šta im gazda kaže. Borimo se za slobodu štampe. Možda zvuči utopijski i poprilično optimistički, ali ona zaista postoji. Trebalo bi da mi, ako se već borimo za istinu, da stanemo u istu kolonu. Međutim to nije slučaj, i ja ne vidim da će to u skorijoj budućnosti da se promeni“, kazao je Stankov.

Dodela priznanja UPSS-a “Nišlija/ka” za 2018. godinu / Foto: MRCN / T.Dj

Situaciju slično ocenjuje i Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd, čiji su predstavnici svojim prisustvom iskazali solidarnost, ali i bunt zbog gušenja slobodnih i nezavisnih medija.

„Južne vesti su jedni od retkih slobodnih medija u ovom delu Srbije, tako da mislim da su ostale kolege ucenjene, ili zaplašene ili pod nekom vrstom pristiska, tako da nisu mogli ni da iskažu podršku. Smatram da je to dosta loše, i to jeste pokazatelj medijske situacije u Srbiji“.

Podršku svkupu svojim prisustvom pružili su i predstavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva i Biroa za društvena istraživanja (Birodi) iz Beograda.