Šta pritiska lokalne medije?

Iskoristićemo sve mogućnosti koje imamo da ovu bitku dobijemo jer je ne bijemo samo za nas, nego i za građane – kao što i radimo ovih deset godina, koliko postojimo“, izjavio je programski direktor Južnih vesti Dragan Petković govoreći o dešavanjima sa Poreskom upravom na gradskom forumu, gde su tema bili pritisci sa kojima se susreću lokalni mediji u Srbiji.

Južne vesti i dalje izazivaju pažnju javnosti nakon što su prošli višemesečnu kontrolu Poreske uprave u Nišu. Pošto je poslovanje Južnih vesti bilo uredno i bez ozbiljnih prekršaja, navodi Petković, inspektori su našli jedan prekršaj koji se odnosi na angažman glavnog i odgovornog urednika. Naime, Poreska uprava je avgusta 2018. godine donela rešenje o milionskom dugu na ime neplaćenih poreza i doprinosa glavnom i odgovornom uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću.

Advokat Marko Krstić kaže da Poreska uprava treba da postupa u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i da utvrdi poresku obavezu ukoliko postoji ili obustavi postupak ukoliko ne postoji.

Prema onome što je zakon na imperativan način definisao, Poreska uprava je postupila nepravilno kada je svojim odlukama utvrdila postojanje te poreske obaveze“, navodi Krstić i dodaje da se odredba po kojoj su Južne vesti kažnjene odnosi na javni servis, a ne na privatne medije i da je izdavač imao samo obavezu da imenuje glavnog i odgovornog urednika.

Krstić je podvukao da u slučaju Južnih vesti jedini zakon koji se treba primenjivati jeste Zakon o javnom informisanju i medijima.

Novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN Slobodan Georgiev kaže da je ovo pokušaj fingirane istrage i da sam slučaj prevazilazi problem jednog medija, te da je pitanje koje se postavlja može li se raditi ili ne bez podrške vlasti.

Ovako nešto se radi iz još jednog razloga – to je da vas odvoje od publike. Ovde bi Južne vesti trebalo da brani publika“, zaključuje Georgiev.

Povodom dešavanja u Južnim vestima reagovale su brojne međunarodne i domaće organizacije i institucije, novinari i strukovna udruženja. Slučaj još uvek nema epilog.