Svedočanstva o prijateljstvu Srbije i Francuske

„Sećanja se nisu ticala samo veliki ratnih heroja, koji su dobili odlikovanja Srbije i Francuske, nego i onih ratnika, Srba i Francuza, koji su podelili cigaru kao strastveni pušači, pa razmenili tabakere. Sto godina kasnije ta tabakera završila je kod praunuke strastvenog pušača iz Prvog svetskog rata“, kaže arhitektica-konzervatorka Aleksandra Mirić o putujućoj izložbi „Naša istorija, naša sećanja“, koja podseća na prijateljstvo Srbije i Francuske tokom Velikog rata.

Prikupivši predmete, fotografije i pisma srpskih i francuskih vojnika, koji su zajedno ratovali tokom Prvog svetskog rata, Francuski institut u Srbiji organizovao je izložbu koja ide od grada do grada prateći datume oslobađanja pre sto godina.

Iza svega toga stajala je plemenita misao da su savezništva između država divna stvar, ali da su ipak u srcu ostala građanska savezništva, u kojima čovek sa čovekom prolazi rame uz rame kroz teške trenutke“, navodi Aleksandra Mirić.

Direktorka Francuskog instituta u Nišu Marion Vijau kaže da je cilj ove izložbe, osim prikazivanja istorije, i svedočanstvo srpskih vojnika o prijateljstvu sa francuskim, što su prenosili potomcima.

Izložba se sastoji iz dva dela – prvi je istorijski i donosi činjenice o oslobađanju južne i jugoistočne Srbije 1918. godine. Drugi deo predstavlja sećanja građanki i građana na svoje pretke koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu. Ljudi su podelili predmete svojih deda i pradeda, ali i sećanja na bolničarke iz Francuske koje su nakon rata ostajale u Srbiji zbog ljubavi.

Tu su i svedočenja o đacima i studentima koje je Francuska prigrlila u ono vreme i omogućila im da nastave školovanje, kao i da se vrate kako bi radili na unapređenju svoje zemlje“, dodaje Aleksandra Mirić.

Kontinuitet saradnje Srbije i Francuske vidi se i u zainteresovanosti građanki i građana Srbije za francuski jezik i kulturu, navodi Marion Vijau. Ona dodaje da ima dosta zainteresovanih studenata iz Srbije koji nastavljaju školovanje u Francuskoj.

Upravo je obrazovanje što kroz srpsko-francuska odeljenja u Nišu, što kroz školovanje u Francuskoj, dodaje Aleksandra Mirić, pokazatelj upliva francuske kulture u Srbiji.