Svetski dan pozorišta slavi se sa publikom, ali na distanci

Foto: FB stranica Pozorišta lutaka Niš

Svetski dan pozorišta ove godine obeležava se drugačije nego inače. Umesto velikih premijera, punih sala i svečanih toaleta, i glumci i ljubitelji umetnosti na daskama ovaj dan proslaviće iz fotelja u svojim domovima uživajući uz predstavama preko Jutjub kanala omiljenih pozorišta.

Ovo je veoma bitan dan ne samo za ljude koji žive i rade u pozorištu već i za publiku i za svakog čoveka na planeti, jer ako postoji umetnost koja pokušava da razjasni svet, onda je to pozorište. Povodom Svetskog dana pozorišta, naš prvak drame Aleksandar Mihailović pročitao je tekst koji je Međunarodni pozorišni institut uputio svim ljudima, i to kruži kroz društvene mreže već dva dana, kao i našim sajtom i Jutjub kanalom. Pored toga, od samog početka vanrednih mera, mi smo se uključili kako bismo svima pomogli da prekrate vreme u karantinu, tako što na svaka dva dana puštamo predstave na Jutjubu“, kaže Spasoje Ž. MIlovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu i dodaje da su svi glumci poslali apel preko društvenih mreža da se ostane kod kuće kako bi vanredno stanje prošlo što bezbolnije.

Kultura je uvek bitna, ona je onaj segment društva koji ga čini civilizovanim. Pozorište je izraz civilizacijskog dostignuća jednog društva, jer ono okuplja sve umetnosti na jednom mestu. Imamo privilegiju da se direktno obraćamo našoj publici i da ona učestvuje u našem stvaranju“, poručuje Milovanović i dodaje da ovaj ciklus ne sme da izgubi kontinuitet ni u vanrednim uslovima. Zato se u niškom Narodnom pozorištu večeras daje „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića – ali na Jutjub kanalu.

I Pozorište lutaka u Nišu emituje snimke svojih predstava za najmlađe u uobičajenim terminima i od početka vanrednog stanja prikazali su tri predstave. Reakcija publike je, kažu, odlična.

Prvu predstavu gledalo je oko 500 dece. Naša sala ima 212 sedišta, gde dolaze i roditelji, bake i deke kao pratnja, tako da možemo da kažemo da je broj gledalaca preko interneta veći dva ili tri puta nego u redovnom izvođenju“, kaže Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka i naglašava da će nastaviti sa ovakvim prikazivanjem predstava sve dok traje vanredno stanje, jer je to dobro i za gledaoce, ali i za održavanje kontinuiteta u radu.

Čuvajući kulturu, čuvamo narod i spasavamo deo nas koji ne treba da bude inficiran bilo kakvim virusom, pa ni ovim aktuelnim, poručila je Radulovićeva.

I Akademsko niško pozorište pridružilo se kolegama koje preko interneta pokušavaju da održe pozitivan duh kod ljudi u vreme kada im je kultura nedostupna na uobičajen način.

Mi se sa publikom smejemo i plačemo godinama, pa je sasvim prirodno da budemo sa njima i u ovim teškim danima. Navikli su da svakog utorka i četvrtka budu sa nama, pa ni sada nećemo praviti izuzetak… U našem on-lajn pozorištu pripremili smo predstave sa ovogodišnjeg repertoara, ali i one starije, koje publika voli. I zaista, vlada veliko interesovanje, do sada smo emitovali tri predstave koje je pogledalo više stotina ljudi. Pozivamo sve ljude da ostanu kod kuće, a da utorkom i četvrtkom u 21 sat uživaju u našim predstavama“, poručio je Petar Ščepihin, glumac Akademskog pozorišta i poručio: Glumci Narodnog, Lutkarskog, kao i našeg Akademskog pozorišta postoje zbog publike, zbog Nišlija… Pozorišna publika nas nikada nije izneverila, a nećemo ni mi nju. U svemu ovome smo zajedno!“