Ljubica Svilar – U Francuskoj volim taj osećaj da smo svi jednaki

Inženjerka masene spektrometrije na Univerzitetu u Marseju Ljubica Svilar, nakon osnovnih studija hemije na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu dobila je priliku da na nastavi postdiplomske studije na prestižnom francuskom univerzitetu “Pjer i Marija Kiri” u Parizu.

Priliku da doktorira na francuskom univerzitetu Svilar dobila je u sklopu saradnje niškog i pariškog univerziteta. Ona dodaje da je, naročito za prirodne nauke, lako dobiti stipendiju francuske vlade i priliku da se naučnici iz Srbije školuju u Francuskoj.

Ono što izdvaja kao najveću prepreku je jezik.

Veoma je važno da pričate francuski jezik ako hoćete lako da se integrišete – to je ono što je meni bila velika konica u početku“, kaže Svilar i dodaje da joj je to i pomoglo da što pre nauči francuski jezik.

Upoređujući visokoškolstvo u Srbiji i Francuskoj, ona izdvaja samostalnost kao najveću razliku.

U Francuskoj je taj samostalni rad nešto što je obavezno“, kaže Svilar i dodaje da takav način rada oslobađa osobu koja je na doktorskim studijama jer lakše ulazi u suštinu problema kojim se bavi.

Studirajući i radeći u Francuskoj Ljubica Svilar je primetila da su organizacija rada, fokus na prioritete i ono što je važno na projektu i izražava želju da se i u Srbiji radi na isti način.

Ono što u Francuskoj volim je taj osećaj da smo svi jednaki“, zaključuje Svilar.


***Media i reform centar Niš će u narednom periodu, u okviru projekta “FrankofoNi”, kroz multimedijalne sadržaje predstaviti istaknute građane i građanke Niša koji profesionalno sarađuju sa Francuskom i frankofilski su orijentisani, a u cilju promovisanja istorijski dobrih francusko-srpskih odnosa, ali i zajedničke budućnosti, mogućnosti zajedničkog napretka i razvoja, kao i promovisanju francuskog jezika i kulture. Projekat je podržao Francuski institut u Srbiji.