U susret četvrtom Forumu naprednih tehnologija

Jedan od ciljeva foruma je da ohrabri kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju; Foto: MRCN / M.D.

Četvrti Forum naprednih tehnologija održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 6. do 8. novembra. Paneli koji će se održavati sva tri dana treba da pokažu šta su trendovi u oblasti digitalizacije, gde su Niš i Srbija trenutno pozicionirani u ovoj oblasti, ali i da ohrabri kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju.

Rast u oblasti naprednih tehnologija ogleda se u broju kompanija, povećanom obimu poslova i izvozu, ali neminovno taj rast prati i veći broj zaposlenih, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.

Ljudski resursi su najbitniji faktor za napredovanje u bilo kojoj oblasti, pa je iz tog razloga sastavni deo foruma i specijalizovani sajam zapošljavanja. Tu će na jednom mestu biti obrazovne institucije Grada Niša i privreda. Treba videti koje su to potrebe privrede, kakav je tehnološki razvoj u svetu i da li naš obrazovni sistem može da prati trendove u naprednim tehnologijama“, priča Matić i dodaje da će kompanije koje budu učestvovale u forumu pokazati potrebu za kadrom koji im je neophodan kako bi nastavili svoj rast i razvoj.

Za vreme trajanja foruma će na jednom mestu biti obrazovne institucije i privreda Grada Niša; Foto: MRCN / M.D.

To je prilika za sve nezaposlene Nišlije, ali i one koji već rade, da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla. Takođe, tog dana će biti i specijalizovani sajam profesionalne orijentacije na kome će učestvovati sve eminentne škole i fakulteti sa teritorije našeg grada, koji školuju kadar sposoban da se nosi sa tehnološkim razvojem u svetu“, najavljuje Matić.

Prema njegovim rečima, Sajam profesionalne orijentacije prilika je da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide čime to raspolaže grad, u kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje, ali ono što je najbitnije – da to svoje obrazovanje primene u kompanijama koje rade u Nišu. Najbitnije je, kaže Matić, da mladi ostanu da rade u gradu, a da budu konkurentni na svetskom tržištu.

Cilj ove manifestcije je mapiranje Niša kao grada naprednih tehnologija, kaže Mihajlo Zdravković, gradski većnik i predsednik radnog tima ovogodišnjeg foruma.

Želimo da promovišemo ciljeve za koje smo se zalagali prethodnih godina, da privredni subjekti koji posluju na teritoriji našeg grada vide šta je to što mogu da očekuju, ali i da mi čujemo od njih šta je to što oni rade“, kaže Zdravković i dodaje kako očekuje da kompanije u okviru sajamske postavke prikažu svoja najnovija rešenja i proizvode, kao i da se definišu ciljevi za naredne godine u oblasti naprednih tehnologija.

Po mišljenju Aleksandra Milićevića, direktora Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, forum evoluira iz godine u godinu, a u skladu sa tim se i grad otvara u tom smeru.

Dolaze nove kompanije koje razvijaju nove tehnologije, a ove godine forum treba da dobije nacionalni značaj. Pored toga, treba raditi i na povećanju kvalitetne radne snage i poboljšanju konkurentnosti kako bi jedna kompanija koja posluje u Nišu bila što uspešnija“.

Forum je prilika za sve nezaposlene, ali i one koji već rade, da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla; Foto: MRCN / M.D.

Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti.

Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću za doprinos razvoju naprednih tehnologija.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da su se na prethodna tri sajma, koja su održana u okviru Foruma naprednih tehnologija, najviše su se tražili elektronci, mašinci, stručnjaci iz IT sektora i svi oni koji imaju posebne sertifikate za posebne veštine i znanja iz mašinstva, elektronike i medicine.