Uroš Milojević, glumac: Nemamo luksuz da ćutimo!

Uroš Milojević na protestu "Ne damo niški aerodrom" / Foto: Davorin Dinić

Preko 600 umetnika i delatnika kulture imenom i prezimenom podržalo je građanske proteste #1od5miliona, zbog, kako navode na Fejsbuk stranici „Umetnici za, odbrane slobode govora i stvaralaštva, osnovnih načela demokratije, nezavisnih institucija, prava na principijelnu kritiku i borbe protiv zloupotrebe medija za obračune sa političkim neistomišljenicima.

“Onog trenutka kada je Nikola Kojo održao govor na protestima o našoj takozvanoj vlasti, onda su režimska glasila počela da ga, u svom maniru, razvlače po naslovnim stranama. Oni, jednostavno, to rade sa svim ljudima koji nisu politički podobni“, priča niški glumac Uroš Milojević, i dodaje da je nakon toga glumac Hadži Nenad Maričić inicirao ideju da umetnici javno podrže proteste.

“Hadži Maričić je smatrao da treba, pre svega afirmisani umetnici gde još uvek ne svrstavam sebe, svojim imenom i prezimenom da stanu uz građane i građansku svest, zbog toga što umetnici ne smeju da ćute. Ja sam samo osetio potrebu da podržim Nenadovu ideju, i pomognem da do što više kolega, umetnika i građana uopšte dođe ova informacija”.

Milojević objašnjava da među potpisanima pored poznatih imena stoje i imena mladih umetnika i studenata.

”Ja moram da kažem da je mladim i neafirmisanim umetnicima mnogo teže, pogotovo ako nisu zaposleni, jer smo apsolutno svesni da zbog ovoga možemo da naiđemo na probleme i trpimo sankcije. Često i čujemo da ćemo sebi zatvoriti vrata. Ali to je moj put i ja sam svestan toga, zato što se za slobodu moramo boriti. Ja se borim kako znam i umem“, priča Nišlija.

Protesti #1od5miliona u Nišu / Foto: Davorin Dinić

Revolucija pripada mladosti“

Mladi niški glumac kaže da je njegov razlog za učestvovanje na prostestima to što “revolucija pripada mladosti“.

Ne mislim ja za sebe da sam mnogo pametan, ali nisam blesav. To što nisam blesav, mene tera na proteste. Takođe smatram da u ovoj zemlji niko nije toliko blesav da ne može da vidi šta se događa oko nas i nama. Mi smo u najboljem slučaju svedoci jedne negativne tendencije, jer ja imam utisak da mi živimo u nekom vanrednom stanju svakog dana. Tu se ne radi samo o ovoj vlasti, nego o čitavom sistemu koji mora da se promeni, jer u njemu nema elementarnih uslova za život,tvrdi Milojević.

Ipak, smatra da iako veliki broj mladih šeta ulicama iskazujući nezadovoljstvo, da bi trebalo da ih bude mnogo više. Poredeći ove proteste sa onima na koje su ga vodili dok je još bio dete, kaže da ne može da veruje da se gotovo ništa nije promenilo.

„Nama je Nušić i dalje savremenik. Mislim da u zemlji u kojoj su njegove drame, pripovetke i komedije i dalje aktuelne, nešto debelo nije u redu. Kao da smo u nekoj poluamneziji. Toliko stvari se na dnevnom nivou dogodi, to su afere, skandali, spektakli, toliko je informacija da su noviteti za 24 sata već stare vesti“, priča Milojević.

Zbog ekonomske degradacije i konstantne medijske propagande, smatra Milojević, teško je izaći iz zone komfora. “Ako išta u ovoj zemlji možemo nazvati komforom”, podvlači.

„Ljudmila Razumovska, ruska spisateljica, u svojoj drami ‘Draga Jelena Sergejevna’ kaže da ako zlu samo jedan čovek kaže ne, zlo će se povući i pobediće pravda. To je možda utopijska priča, ali ja u to zaista verujem“.

Umetnici pitaju: Dokle?

„Jedan od osnovnih zadataka umetnosti jeste da postavi pitanje, bilo da je to pozorište, muzika, pisana reč… I mi ovde pitamo: Dokle? Sad smo već došli do faze da moramo glasno da govorimo, da je to naša obaveza. Nemamo luksuz da ćutimo“, odlučan je mladi niški glumac.

On takođe dodaje i da je postupanje po direktivama i vršenje pritisaka na umetnike i delatnike kulture da podržavaju vladajuću stranku na raznim mitinzima, čisto nasilje.

„To je klasičan primer diktature, koje se iskreno plašim, i to je još jedan od razloga zbog kojih sam na protestima“.

Osvrćući se na izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je istakao da među akademskom zajednicom koja je podržala proteste “nema ozbiljnih imena”, Milojević komentariše:

„Priželjkujem da se još neki ministar, ili bilo ko iz vlasti, oglasi i da nas još više vređaju, jer mislim da svakom uvredom izvode bar još 5000 ljudi na proteste u skoro 60 gradova širom Srbije”.

Protesti #1od5miliona u Nišu / Foto: Davorin Dinić

Milojević dodaje da je uveren da će protesti biti uspešni, kao i da nam može biti bolje. Međutim, pre toga, potrebno je da razumemo da vlast postoji da služi građanima, a ne da njima vlada.

Kada mi budemo shvatili da smo mi ti koji plaćamo vlast, dakle mi smo svi poreski obaveznici, i zaposleni i nezaposleni, i mi smo poslodavci premijeru, predsedniku, poslanicima, ministrima… Kada budemo shvatili da ih mi plaćamo i biramo, da oni rade za nas, a ne mi za njih, kada to budemo kao građani shvatili, onda će nam biti bolje“, zaključuje.