Vranjanci RTS-u poručuju da su i oni stanovnici ove zemlje

Vranjanci smatraju da medijski javni servis o ovom gradu izveštava nedovoljno i da se često osećaju kao da i nisu stanovnici ove zemlje, s obzirom na to da Vranja nema, kako kažu, ni u vremenskoj prognozi.

Svaki stanovnik juga Srbije više zna o Beogradu i centralnoj Srbiji nego o svom gradu ili regionu“, kaže za mediareform.rs Dejan Bajramović, facilitator Saveta Evrope za program romske zajednice.

Anketirani Vranjanci smatraju da se RTS mnogo više bavi većim gradovima, a da se, i kada se izveštava, zanemaruju ekonomski problemi Vranja, koji po njihovom mišljenju i te kako postoje.

Takođe, ističu i da je upitan način na koji se Vranje prikazuje ostatku zemlje u novinarskim izveštajima. „Kada čovek pogleda neke ankete koje se ovde rade, učiniće mu se da tu žive samo kromanjonci“, smatra jedan nezadovoljni Vranjanac, koji rukovodstvu RTS-a poručuje da Srbija nije samo do Beograda ili južnije, do Niša i Leskovca.

Glavni i odgovorni urednik portala „Bujanovačke“svojim kolegama sa javnog servisa poručuje da je u njihovom radu neohodna „profesionalizacija, depolitizacija, departizacija, i da se suštinskim stvarima posveti više vremena“.

Prema relzultatima istraživanja, 43,5 posto južnjaka smatra da RTS ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona, a 38,9 posto njih misli da je jug na RTS-u vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika.


Pročitajte i…

Kako do vidljivijeg juga na RTS-u?
Za vidljiviji jug Srbije na RTS-u
Vranje: Šta građani juga Srbije plaćaju 82,5 miliona svakog meseca RTS-u?
Leskovac: Šta građani juga Srbije dobijaju za svoj novac od RTS-a
Piroćanci žele više od RTS-a


Media i reform centar Niš, u saradnji sa Centrom za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, realizuje projekat „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?“. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.