Vučićeve izjave o slobodi medija – samo priča za međunarodnu zajednicu

Foto: MRCN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na panelu “Sloboda medija u krizi” na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da verovatno nije zasužio poziv na panel o ovoj temi, jer u poslednje dve godine Srbija ima “ne baš dobre ocene” Reportera bez granica i Fridom hausa o slobodi medija i izražavanja. Ipak, kako kaže, siguran je da će za godinu, dve reći da je ponosan na slobodu medija i govora u Srbiji.

U to da će sloboda medija biti na zavidnijem nivou za godinu-dve sumnjaju brojni predstavnici medijskih organizacija.

“Ne postoji ni jedan jedini razlog da verujemo da će biti tako. Nijedan potez koji je Vučić povukao u poslednjih 7 godina ne pokazuje da će to da se desi. Situacija sa slobodom medija u realnom životu, ne da nije bolja, nego je gora i gora iz godine u godinu“, smatra predsednik Asocijacije onlajn medija (AOM) Dragan Petković.

Petković učešće Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija ocenjuju kao neprimereno, i dodaje da su izjave koje je predsednik dao tom prilikom isključivo priča za međunarodnu zajednicu, te da ne reflektuju stanje u društvu.

Komentarišući Vučićevo učešće u panelu za portal Balkan insajt direktor programa N1 Jugoslav Ćosić naveo je sledeće:

Njegovo obraćanje smatram epskim cinizmom, jer je odao utisak čoveka koji je na ovom skupu saznao da nešto nije u redu sa medijskim slobodama u Srbiji, iako je istina potpuno drugačija, i sve što nije u redu, uveo je upravo on”.

Dragan Petković / Foto: MRCN / T.Đ

Saglasan je i Petković koji objašnjava da predsednik Srbije želi da se predstavi međunarodnoj zajednici kao neko ko želi da ima saradnju sa medijima, ali da su mediji ti koji su protiv njega, što je, kako ocenjuje, “apsolutno netačno”.

“Aleksandar Vučić kontroliše 95% medija u Srbiji, i pokušava i ovo malo slobodnih što je ostalo da stavi pod kontrolu, ili da ih ugasi”, naglašava Petković.

Vučić: Odgovaram na pitanja svih novinara; Novinari: To nije istina

Učestvujući na panelu “Sloboda medija u krizi” u Davosu predsednik Srbije istakao je da on uvek “prihvata i prima sve novinare u zemlji”, da odgovara na sva pitanja, te da je jedini koji to čini.

“Rekao je neistinu da je jedini političar koji odgovara na sva pitanja novinara, to nije tačno. Znamo da postoje mediji koji nemaju prolaz ka njemu, koji od njega ne mogu da dobiju ni izjavu ni intervju”, rekla je novinarka Tamara Skroza aganciji Beta.

Osim toga, pre samo nedelju dana koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorila je javnost da je novinarima nekoliko lokalnih medija u Leskovcu onemogućeno da postave pitanja zvaničnicima i predsedniku Srbije, prilikom otvaranja fabrike „Aptiv Packard“ u tom gradu.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je tada ocenila je da je skandalozno što novinarima iz lokalne sredine nije omogućeno da postavljaju pitanja visokim zvaničnicima, jer je to otvorena diksriminacija i favorizovanje samo „poželjnih medija“.

Petković je istakao da to nije pojedinačni slučaj, već praksa.

“Što se tiče toga da on razgovara sa svim novinarima, to apsolutno nije tačno. Ista stvar se dešava na pres konferencijama, prilikom gostovanja, u obilascima Srbije imate istu grupu novinara sa instruisanim pitanjima, i to su jedini novinari koji razgovaraju sa predsednikom. A kada drugi novinari dobiju šansu, možete samo da čujete klevetanje, lepljenje etiketa, prozivanje da su to domaći izdajnici ili strani plaćenici, što kreira jednu vrlo kompleksnu sliku i situaciju u društvu”, navodi.

Petković ističe i da se ovakav modus operandi prenosi i na lokalni nivo, te da isti obrazac ponašanja imaju i predsednici opština i razni službenici javnih institucija.

Vest da će Vučić govoriti o slobodi medija – “zvuči nestvarno, cinično i licemerno”

Kako je u saopštenju NUNS-a i NDNV-a pre održavanja panela navedeno, vest da će predsednik Srbije Vučić na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu govoriti na skupu “Sloboda medija u kriznim situacijama” zvuči nestvarno, ali i cinično i krajnje licemerno.

Podatak da je za tri poslednje godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara od strane javnih funkcionera, kao i ocena da su nezbednost novinara i medija i medijske slobode u Srbiji u stalnoj, rastućoj krizi, razlozi su zbog kojih novinarska i medijska udruženja smatraju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nikakvo moralno pravo da na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda.


NUNS će u utorak 29. januara Medija centru u Beogradu predstavitij godišnji izveštaj o pritiscima i napadima na novinare u 2018, koji, kako navode, ukazuje na trend rasta nesigurnosti medijskih profesionalaca i opadanja medijskih sloboda u Srbiji.