Mediji civilnog društva su potrebni za ostvarivanje javnog interesa građana

Slobodan Jovanović, glavni i odgovorni urednik MIC-a; foto: MRCN/N.S.
Slobodan Jovanović, glavni i odgovorni urednik MIC-a; foto: MRCN/N.S.

„Građansko novinarstvo je od velikog značaja za današnje informaciono društvo, jer su interesi građana poslednjih godina zapostavljeni“, ističu organizatori okruglog stola „Građansko novinarstvo u Srbiji – medijski treći sektor“.

Pored javnog medijskog servisa i komercijalnih medija, treći sektor u medijima predstavljaju mediji organizacija civilnog društva. Ovakvi mediji već su se razvili u Evropi, Australiji i Americi i služe da zadovolje potrebe građana uglavnom u lokalnim sredinama. Zbog toga je Medijski istraživački centar, po ugledu na nekadašnju Eksperimentalnu televiziju koja je pre 30 godina emitovala prvi TV signal iz Niša, pokrenula projekat Otvorene televizije.

Mi smo dobili projekat da napravimo program neprofitnih servisa lokalnih zajednica u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, odnosno u Nišu, Prilepu, Beranu i Prijedoru. Novinarska udruženja u ovim zemljama su shvatila da postoji potreba za takvim trećim sektorom u medijima. Ovo je pilot projekat formiranja neprofitnih medija na prostoru Zapadnog Balkana“, kaže Slobodan Jovanović, glavni i odgovorni urednik MIC-a.

Na tribini se govorilo i o odnosu građanskog i tradicionalnog novinarstva, odnosno o tome da li građansko novinarstvo ugrožava ili podstiče rad postojećih medija, ali i o ulozi lokalnih neprofitnih medija i organizacija civilnog društva u određivanju javnog interesa građana. Kao primer dobre prakse građanskog novinarstva u Nišu istaknut je portal „Megafon“, a novinarka i blogerka Negoslava Stanojević govorila je o ulozi bloga u pokretanju javne debate.