Organizacija civilnog društva Proaktiv iz Niša će u ponedeljak 6. avgusta od 15 časova u opštini Blace održati konsultativni sasatanak na temu „Mladi i zapošljavanje“, u kome će učestvovati relevantni predstavnici lokalne samouprave, škola, civilnog društva i mladih. 
Iz Proaktiva kažu da će na sastanku analizirati postojeće i raditi na izradi preporuka za nove podsticajne mere zapošljavanja i samozapošljavanja.

Lokalne samouprave bez jasne vizije

Na dosadašnjim sastancima ovakvog tipa koje je Proaktiv realizovao zaključeno je da lokalne samouprave nemaju jasnu vizuju šta žele sa mladima, kao i da su „svi akteri svesni da je problem nezaposlenosti nekoliko koraka isped svih ostalih“.

Nenad Stojanović / Foto: Saša Cvetković

„Lokalne samouprave oslanjaju se na smernice i pravac države te očekuju strane investitore. Planovi su im uglavnom usmereni u tom pravcu. Sa druge strane, mladi su uglavnom neaktivni, apatični i razočarani u lokalne vlasti i kapacitete“, kaže Nenad Stojanović iz organizacije Proaktiv.

On dodaje i da mladi svoju šansu vide u edukaciji i odlasku u veće gradove ili inostranstvo.

„Mladi bi ostali u svojim zajednicama, u Blacu, Aleksincu, Prokuplju, Svrljigu, kada bi imali jasniju i konkretniju podršku za pokretanje biznisa, povoljne kredite, bespovratna sredstva, podsticaje za poljoprivredu i garantovan otkup proizvoda“, ističe Stojanović.


Konsultativni sastanak „Mladi i politike zapošljavanja“ OCD Proaktiv realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.