U Blacu održana radionica za mlade o zapošljavanju

U subotu, 25. avgusta, u Blacu je održana radionica sa temom „Mladi i zapošljavanje 1 po 1“, koju je ogranizovao Proaktiv iz Niša, uz podršku lokalnih partnera − Udruženja Intermedia iz Blaca, Omladinskog centra za ekonomski razvoj i Opštine Blace.

„Mladi i zapošljavanje 1 po 1“ – Vladimir Mitrović, predsednik Saveta za zapošljavanje opštine Blace / Foto: Proaktiv

Uvodnim obraćanjem radionicu su otvorili Vladimir Mitrović, predsednik Saveta za zapošljavanje opštine Blace, i Marija Čolić, predsednica udruženja Omladinski centar za ekonomski razvoj.

Mladi su u radionici imali prilike da čuju iskustva iz prve ruke, s obzirom da su znanja i ideje sa njima podelili preduzetnik iz Blaca Miloš Vasić, koji je govorio o plasmanu proizvoda na internet tržište, menadžer savetodavnog centra Stalne konferencije gradova i opština Darko Drndić, i predsednik Voćnog kluba „Brčko“ Savo Lukić.

Na radionici je bilo reči i o mogućnostima koje za mlade nude lokalna samouprava, civilni sektor i Ministartsvo poljoprivrede. Sa tim u vezi, Nikolić je upoznao sve prisutne sa načinom dodele subvencija i ohrabrio učesnike da prate konkurse Ministarstva i Opštine jer, kako je istakao, „uvek ima izdvajanja za mlade koji žele da započnu biznis“.

Radionica je imala i praktični deo, te su svi učesnici zajednički pripremali voćni paket iz Blaca, odnosno kreirali promo proizvod za zamišljeno tržište, nakon čega su na manifestaciji „Dani šljive“ razgovarali sa savetnikom za poljoprivredu Opštinske uprave Blaca Bojanom Nikolićem, predstavnicima firme „Natural fud“, predstavnicima Udruženja pčelara, i poljoprivrednim proizvođačima iz Blaca i okoline.

Na kraju radionice mladi su prisustvovali i degustaciji proizvoda iz grada Vodnjana Dignano i Brčko distrikta.

„Mladi i zapošljavanje 1 po 1“ / Foto: Proaktiv
„Mladi i zapošljavanje 1 po 1“ / Foto: Proaktiv

Aktivnosti na temu Mladi i politike zapošljavanja OCD Proaktiv realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.